AB, ölümcül virüsün yayılmasıyla birlikte MPOX'a karşı daha fazla uyanıklık çağrısında bulundu

AB, ölümcül virüsün yayılmasıyla birlikte MPOX'a karşı daha fazla uyanıklık çağrısında bulundu

AB, ölümcül virüsün yayılmasıyla birlikte MPOX’a karşı daha fazla uyanıklık çağrısında bulundu

Virüs Afrika’da hızla yayılıyor ve bu yıl 500’den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı, sağlık hizmetlerinin vakalara hazırlıklı olması için ülkelerin, virüsün daha ölümcül versiyonundan  etkilenen bölgeleri ziyaret eden kişilere mpox aşısı yaptırmalarını önermeyi değerlendirmeleri gerektiği konusunda uyardı.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) Cuma günü yayımladığı yeni bir risk değerlendirmesinde , İsveç’te ilk vakanın tespit edilmesinin ardından Avrupa’da daha tehlikeli mpox suşuna ait daha fazla vaka görülmesinin “çok muhtemel” olduğunu söyledi .

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC): “ECDC, salgın bölgelerine seyahat edenlerin mpox aşısı yaptırmaya hak kazanıp kazanmadıkları konusunda sağlık hizmeti sağlayıcılarına veya seyahat sağlık kliniğine danışmalarını öneriyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü, Çarşamba günü, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve komşu ülkelerde dolaşan ve özellikle çocukları etkileyen daha tehlikeli mpox suşunun hızla yayılmasının ardından küresel bir halk sağlığı acil durumu ilan etti. Bu yıl Afrika genelinde en az 517 kişinin ölümüne ve 17.000’den fazla şüpheli vakaya yol açtı.

İsveç, Perşembe günü Afrika dışında ilk teyitli vakayı bildirdi ve hükümet, bu vakadan kaynaklanan salgını önlemek için ne gibi önlemler alındığını açıklamak üzere bir basın toplantısı düzenledi.

İsveç’in baş epidemiyoloğu Magnus Gisslén: “Klad I mpox salgınını çok ciddiye alıyoruz.. Tek vakanın ek enfeksiyon kontrol önlemleri gerektirmediğini, ancak yeni önlemlere ihtiyaç olup olmadığını sürekli olarak değerlendirdiğimizide söylemeliyim..”

ECDC Cuma günü yaptığı açıklamada , varyantın Avrupa’daki daha geniş nüfusa yayılma riskinin düşük olduğunu belirtirken, hastalığın şiddetinin, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler olmak üzere altta yatan rahatsızlıkları olan kişilerde “orta” olarak kabul edildiğini söyledi.

Yeni küresel acil durum büyük ölçüde mpox’un klad I’i tarafından yönlendiriliyor ve bu klad II’den daha şiddetli hastalık ve daha yüksek ölüm oranlarıyla ilişkilendiriliyor. İkinci suş, Avrupa ve Kuzey Amerika’yı etkileyen 2022 salgını sırasında yaygındı.

Bazı Avrupa ülkeleri yeni varyant hakkında açıklamalarda bulundu, bazıları sağlık çalışanları ve kamu sağlık sistemleri için rehberlik sağladı; bu, 2022’deki mpox küresel acil durumuna verilen uyuşuk yanıtla karşılaştırıldığında büyük bir fark .

Ama bu sefer Avrupa daha hazırlıklı. Özellikle aşıları var.

Avrupa’da aşılar

İrlanda , Avrupa Komisyonu’nun ortak tedarik programı aracılığıyla gelecek birkaç ay içinde muhtemel talebi karşılamak için yeterli miktarda Bavyera Nordic Imvanex tedarikine erişebilir , Sağlık Hizmetleri Yöneticisi söyledi. Ve yönetici, yeni bir aşılama programına olan ihtiyacı ve hangi grupların aşı için sırada olması gerektiğini değerlendireceğini ekledi.

İtalya’da da benzer bir hikaye var. Sağlık bakanlığındaki üst düzey bir yetkili, ülkenin “yeterli” aşı stoğuna sahip olduğunu ve virüsün yayılmasını önlemek için hükümetler arası bir grup kurulacağını söyledi.

Bir hemşire, Fransa’nın güneyindeki Montpellier’deki Ücretsiz Bilgi Merkezi’nde (CeGIDD) bir hastayı mpox’a karşı aşılıyor. | Getty Images aracılığıyla Pascal Guyot/AFP

Hollanda Sağlık Bakanı Fleur Agema ise ülke parlamentosuna yaptığı açıklamada , Afrika’ya bağış yapma konusunda karar vermeden önce ülkenin yeterli aşı stokuna sahip olduğundan emin olmak için bekleyeceğini söyledi.

Ülkenin yaklaşık 100.000 doz stokladığını bakanlık sözcüsü söyledi. İspanyol sağlık yetkilileri de  risk altındaki gruplar için yeterli aşıya sahip olduklarını söyledi.

Çek hükümetinin de aşıları var gibi görünüyor. Etkilenen bir bölgeye seyahat eden herkesin mpox’a karşı aşı olmayı düşünmesi gerektiğini söyledi .

Ancak henüz bilinmeyen bir şey var ki, aşı için kimler uygun olacak. 2022 salgını ağırlıklı olarak erkeklerle seks yapan erkekler arasında yayılmış olsa da, klad I salgını çocuklar arasında daha yaygındır ve Imvanex Avrupa’da onlar için yetkilendirilmemiştir.

Hazırlıklı olun

Ancak Avrupa’da salgını önleyecek ve kontrol altına alacak tek şey aşılar değil.

İngiltere hükümeti, sağlık hizmeti sağlayıcılarına ve klinisyenlere yeterli kişisel koruyucu ekipmana (KKE) sahip olmalarını ve ilgili personelin, şüpheli klad I enfeksiyonu olan hastaların değerlendirilmesi ve tedavisi için bu ekipmanın kullanımı konusunda eğitilmelerini sağlamak amacıyla “acil halk sağlığı mesajı” yayınladı.

Bu arada Danimarka’daki bulaşıcı hastalıklar enstitüsü , “gelişmeleri yakından takip ettiklerini” söyledi ancak Danimarka’daki riskin “çok küçük” olarak değerlendirildiğini de sözlerine ekledi.

Avrupa’nın sağlık güvenliği komitesi, Avrupa Komisyonu’nun  verdiği bilgiye göre: “Sonraki adımları görüşmek ve üye devletlere AB düzeyinde koordineli bir yanıt sağlamada destek olmak” için 19 Ağustos’ta bir araya gelecek. Bu komite, AB ülkelerinin sağlık bakanlığı temsilcilerinin yanı sıra bazı ulusal halk sağlığı enstitülerinden oluşuyor.”

ECDC, uzmanlarının salgına yanıt verme süreçlerini desteklemek, I mpox klad varyantı hakkındaki bilgi boşluklarını belirlemek ve gelecekteki araştırmalara rehberlik etmek amacıyla Afrika CDC’deki ortaklarıyla birlikte çalıştığını söyledi.

Ayrıca, hazırlık ve müdahale faaliyetlerini bilgilendirmek amacıyla Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki mpox salgınına verilen yanıtın eylem içi incelemesini de destekliyorlar.

AB, ölümcül virüsün yayılmasıyla birlikte MPOX'a karşı daha fazla uyanıklık çağrısında bulundu
AB, ölümcül virüsün yayılmasıyla birlikte MPOX’a karşı daha fazla uyanıklık çağrısında bulundu

 

About The Author

Bir yanıt yazın