Göçmenlerle ilgili yapay zeka tarafından üretilen parodi şarkı

Göçmenlerle ilgili yapay zeka tarafından üretilen parodi şarkı

Göçmenlerle ilgili yapay zeka tarafından üretilen parodi şarkı Almanya’nın Top 50’sine girdi

Sanatçı Butterbro, parodi ile ayrımcılık arasında ince bir çizgide yürümekle ve ırkçı söylemlerin ana akıma dönüşmesine yardımcı olmakla suçlanıyor..

Müziği, vokali ve görselleri tamamen yapay zeka kullanılarak üretilen göçmenlerle ilgili bir şarkı, Almanya’da en çok dinlenen 50 şarkı arasına girdi.

 

 Bu, önde gelen bir müzik pazarında bir ilk olabilir.

Verknallt in einen Talahon, göçmenlere yönelik ırkçı klişelere dayanan modern şarkı sözlerini 60’ların schlager popuyla harmanlayan bir parodi şarkısı.

Şarkı, dünyanın dördüncü büyük müzik pazarı olan Almanya’da 48 numarada. Şarkının yayınlanmasından bir aydan kısa bir süre sonra Spotify’da 3,5 milyon dinlenmesi oldu ve akış platformunun küresel viral listesinde 3 numarada .

Şarkının yaratıcısı, sanatçı adı Butterbro olan Josua Waghubinger, şarkının nakaratını, basit metin istemlerinden vokaller ve enstrümanlar üretebilen üretken bir yapay zeka aracı olan Udio’ya kendi sözlerini girerek yaptığını söyledi.

Nakarat TikTok’ta olumlu tepki aldıktan sonra müzik aracını bir kıta eklemek için kullandı.

   –BT uzmanı ve amatör müzisyen, Alman müzik prodüksiyon podcast’i Die Klangküche’ye (The Sound Kitchen): “Şarkıda onu yaratıcı bir proje haline getirmek için hala yeterli yaratıcı özgürlük olduğunu düşünüyorum” .

Şarkı, Alman medyasında yalnızca kullanılan prodüksiyon teknolojisiyle değil, aynı zamanda söz içeriğiyle de ilgi gördü.

In Love with a Talahon olarak tercüme edilen şarkı, Arapça “taeal huna” ifadesinin Almancalaştırılmış bir versiyonuna atıfta bulunuyor ve “buraya gel” anlamına geliyor ancak şu anda Almanya’da göçmen kökenli genç erkek gruplarını tanımlamak için yaygın olarak kullanılıyor ve genellikle aşağılayıcı çağrışımlar içeriyor.

Şarkı sözleri, Shangri-Las’ Leader of the Pack gibi 1960’ların şarkılarının klasik “iyi kız kötü çocuğa aşık oluyor” hikayelerini parodileştiriyor.

   -Yapay zeka tarafından oluşturulan şarkıcının arzusunun nesnesi “bir Louis kemeri, bir Gucci çantası ve Air Max spor ayakkabıları” giyiyor ve “tümüyle bir parfüm dükkanı gibi kokuyor”.

   -Sevgilisi sinirlendiğinde, “Baklava kadar tatlı” diye düşünür; muhtemelen onu Türk kültürüyle özdeşleştirme çabasıdır bu.

Waghubinger, “gözünde bir ışıltıyla ve ayrımcılık yapmadan” açıkça maço davranışlarla dalga geçen bir şarkı yapmak istediğini söyledi, ancak en büyük motivasyonunun sosyal medyada viral olacak bir parça üretmek olduğunu ekledi.

Die Klangküche’ye “Kendime koyduğum meydan okuma buydu,” dedi.

   –Ancak muhafazakar gazete Die Welt’in kültür editörü Marie-Luise Goldmann, şarkının parodi ile ayrımcılık arasında ince bir çizgide yürüdüğünü söyledi.

“Göçmen gençlik kültürünün Alman schlager muhafazakarlığıyla karıştırılması tek başına birçok dinleyiciyi hem heyecanlandıracak hem de rahatsız edecektir..![Şarkıdaki] talahon geri kalmış cinsiyet imajını gizlemiyor ancak [Butterbro]’nun] bunu önemsizleştirip önemsizleştirmediği, yüceltip yüceltmediği veya saldırıp saldırmadığı tartışmalı.”

    –Müzik dergisi Diffus yazarı Felicia Aghaye, şarkının popülaritesinin “çifte sorunlu” olduğunu, çünkü “talahon” kelimesinin genç Almanlar ve Avusturyalılar arasında göçmenlere karşı bir hakaret olarak yerleşmiş olduğunu söyledi.

“Örneğin sağcı gruplar bu terimi bir korku yaratmak ve İslamofobi ile yabancı düşmanlığını körüklemek için kullanıyor.. Sorunlu olan şey, Butterbro’nun terim etrafındaki olumsuz sorunları anlamamış gibi görünmesi. Onun yolu, bir bakıma terimin ana akım haline gelmesine yardımcı ve yataklık ediyor.”

Benzer tarzda, 1960’ların MOR schlager pop müziğinin tatlı melodilerini, kaba bir şekilde cinselleştirilmiş sözlerle birleştiren çok sayıda yapay zeka tarafından oluşturulmuş şarkı Alman sosyal medyasında dolaşıyor.

Yapay zeka, müzik yapımcıları tarafından tanınmış şarkıcıların tarzında vokaller üretmek için giderek daha fazla kullanılıyor. 2023’te Beatles, John Lennon’ın vokallerini ekstrapole etmek için yapay zekanın yardımını kullanan bir parça olan Now and Then’ı yayınladı.

Tupac Shakur’un sesinin yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir versiyonunu içeren parça, Nisan ayında Kanadalı rapçi Drake’in Instagram hesabına yüklenmiş ancak avukatlarının dava açmakla tehdit etmesi üzerine ortadan kaybolmuştu.

 

Göçmenlerle ilgili yapay zeka tarafından üretilen parodi şarkı
Göçmenlerle ilgili yapay zeka tarafından üretilen parodi şarkı

About The Author

Bir yanıt yazın