Fransız film yıldızı Alain Delon 88 yaşında öldü

Fransız film yıldızı Alain Delon 88 yaşında öldü

Fransız film yıldızı Alain Delon 88 yaşında öldü

Ünlü aktör ve Plein Soleil ile Le Samouraï’nin yıldızı hayatını kaybetti, çocukları söyledi

 

    -Plein Soleil , Le Sampouraï ve Rocco ve Kardeşleri gibi klasik filmlerde rol alan ünlü aktör Alain Delon’un 88 yaşında hayatını kaybettiği, çocuklarının Fransız medyasına yaptığı açıklamada duyuruldu.

“Alain Fabien, Anouchka, Anthony ve [köpeği] Loubo, babalarının vefatını duyurmaktan derin bir üzüntü duymaktadır. Babaları, Douchy’deki evinde, üç çocuğu ve ailesiyle birlikte huzur içinde hayata veda etti,” dediler ve ailenin mahremiyet istediğini eklediler.

Fransız sinemasının 1960’larda yeniden canlanmasıyla özdeşleşen Delon, Jean-Pierre Melville , René Clément ve Jacques Deray gibi ülkenin en büyük yönetmenlerinden bazıları için bir dizi polis, tetikçi ve güzelce yontulmuş fırsatçıyı canlandırdı. Ayrıca Luchino Visconti , Louis Malle , Michelangelo Antonioni ve Jean-Luc Godard gibi auteurlerle de filmler yaptı – ancak Hollywood’da bunu başarma girişimlerinde hiçbir zaman tam olarak başarılı olamadı.

   –Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: “Delon oyunculuk rolleriyle dünyanın rüyasını gördü… Unutulmaz yüzünü hayatlarımızı sarsmak için sundu.. O bir yıldızdan daha fazlasıydı. O bir Fransız anıtıydı”

Şu anda yönettiği hayvanları koruma vakfına göre, 1961 yapımı Amours Célèbres filminde Delon ile birlikte rol alan Brigitte Bardot, eşinin ölümüyle “yıkılmış”.

    –Brigitte Bardot Vakfı: “Bugün, Alain Delon’un ölümünü ağır bir yürekle öğreniyoruz. O, sıra dışı bir adamdı, unutulmaz bir sanatçıydı ve hayvanların harika bir dostuydu..

Alain, başkanımız Brigitte Bardot’nun yakın bir arkadaşıydı ve Bardot, Bardot’nun ölümüyle perişan oldu. Hayvanlara olan ortak sevgileri ve refahları için ortak kaygıları temel alan dostlukları değerli ve samimiydi. Alain, insan ve hayvan arasındaki derin bağı anlamıştı.”

Köpek sever Delon, bir keresinde malinois olarak reenkarne olmayı dilediğini söylemişti.

   –Fransız Kültür Bakanı Rachida Dati: “Onun ölümsüz olduğuna inanıyoruz… Yeteneği, karizması, aurası onu genç yaşta Hollywood kariyerine yönlendirdi, ancak o Fransa’yı seçti .”

Alain Delon: Oyuncunun üretken kariyerine bir bakış –

1935’te Paris banliyölerindeki Sceaux’da doğan Delon, 14 yaşında bir kasap dükkanında çalışmak üzere ayrılmadan önce birkaç okuldan atıldı.

Donanmada bir dönem görev yaptıktan sonra (bu süre zarfında Vietnam’daki Fransa’nın sömürge savaşında çatışmalara katıldı), 1956’da onursuzca terhis edildi ve oyunculuğa yöneldi.

Hollywood yapımcısı David O Selznick tarafından Cannes’da keşfedildi ve bir sözleşme imzaladı, ancak şansını Fransız sinemasında denemeye karar verdi ve Yves Allégret’nin 1957 gerilim filmi Send a Woman When the Devil Fails’de küçük bir rol alarak ilk kez sahneye çıktı.

Delon’un yoğun yakışıklılığı anında etki yarattı ve hızla başrollere yükseldi. 1958’de Christine’de Romy Schneider’ın karşısında rol aldı . Birbirlerine aşık olan bir asker ve bir müzisyenin kızını oynadılar.

Delon ve Schneider, set dışında yüksek profilli bir gerçek hayat romantizmine başladılar ve bu da Delon’un bir seks sembolü olarak büyüyen itibarını doğruladı

Maurice Ronet, Marie Laforet ve Alain Delon Plein Soleil'de.
Büyük bir yıldız… Maurice Ronet, Marie Laforêt ve Alain Delon Plein Soleil’de. 

1960’ta uluslararası alanda önemli etki yaratan iki film yaptı: Patricia Highsmith uyarlaması Plein Soleil (AKA Purple Noon) ve Rocco and His Brothers.

Birincisi, Yetenekli Bay Ripley’in Fransızca versiyonuydu ve Delon’u büyük bir yıldız yaptı; güney İtalyan bir köylü ailesinin refah içindeki kuzeye taşınmasını anlatan destan Rocco ise onu Avrupa’nın önde gelen auteurlerinden biri olan Visconti’nin yörüngesine soktu.

Başka bir İtalyan auteur olan Antonioni, onu 1962’deki L’Eclisse’de tatlı dilli bir borsacı rolünde oynattı.

Delon, 1963’te ünlü Lampedusa romanından uyarlanan, Risorgimento Sicilya’da geçen büyük ölçekli bir destan olan Leopar (AKA Il Gattopardo ) için Visconti ile yeniden bir araya geldi .

Delon’un uluslararası profili öylesine büyüktü ki, Anthony Asquith’in yönettiği antoloji komedisi The Yellow Rolls-Royce’da küçük bir rolle başlayarak İngilizce filmlere girmek için ciddi bir girişimde bulundu .

Delon, ikinci dünya savaşında Fransız paraşütçüleri hakkında olan Lost Command, Dean Martin’in western Texas Across the River ve Kirk Douglas’ın başrol oynadığı bir başka savaş destanı olan Is Paris Burning? filmlerinde rol aldı. Ancak hiçbiri Hollywood’da onu orada kabul ettirecek kadar başarılı olmadı ve Delon Fransa’ya geri döndü.

1967’de yönetmen Jean-Pierre Melville ile kült klasik Le Samouraï’yi yaptı ve bu filmde yağmurluk giyen bir tetikçiyi canlandırdı. Bu filmin yurtiçi başarısı, Jean Gabin ile birlikte oynadığı Sicilya Klanı , Deray’ın yönettiği Marsilya’da geçen Borsalino ve bir başka Melville klasiği The Red Circle gibi bir dizi suç filminin başlangıcı oldu. Delon ayrıca, deri giysili Faithfull’un Avrupa’yı bisikletle dolaştığı Girl on a Motorcycle filminde Marianne Faithfull’la birlikte ve 2016’da Tilda Swinton ve Ralph Fiennes ile A Bigger Splash adıyla yeniden çekilen La Piscine’de eski sevgilisi Schneider’le birlikte rol aldı .

La Piscine , Delon’un koruması Stefan Markovic’in 1968’de bir çöplükte ölü bulunmasının ardından Fransa’nın en üst kademelerine ulaşan büyük bir kamu skandalı olan “Markovic olayı” ile aynı zamana denk geldi . Kötü şöhretli bir yeraltı dünyası figürü ve Delon’un uzun zamandır arkadaşı olan François Marcantoni cinayetle suçlandı ancak suçlamalar sonunda düşürüldü. Markovic’e ait, cumhurbaşkanı adayı Georges Pompidou’nun karısı da dahil olmak üzere Fransız elitinin üyelerini gösterdiği iddia edilen uzlaşmacı fotoğrafların ortaya çıkmasıyla olaylar daha da karmaşıklaştı. Sonunda hiçbir şey kanıtlanamadı ancak Delon’un tatsız karakterlerden oluşan bir galeriyle yakın ilişkisi yaygın olarak biliniyordu.

Delon Le Samouraï'da.
Delon Le Samouraï’de. 

1970’ler boyunca Delon, önceki on yıllardaki kadar etkili olmasa da istikrarlı bir tempoda film yapmaya devam etti. Delon’un, kimliği aynı isimli Yahudi bir kaçakla karıştırılan ikinci dünya savaşı sırasında bir sanat simsarını canlandırdığı Monsieur Klein, 1977’de en iyi film dalında César ödülünü kazandı; 1985’te Bertrand Blier’in gerçeküstü masalı Notre Histoire için en iyi erkek oyuncu César ödülünü kazandı. Delon ayrıca kendi şirketiyle bir dizi film üreterek, 1981’de Pour la Peau d’un Flic ile yönetmenlik çıkışını yaparak ve boksu teşvik ederek ve mobilya tasarlayarak dallanıp budaklandı.

Delon, Jean-Luc Godard’ın Nouvelle Vague filminde çift rol oynadıktan sonra 1990’larda üretimini yavaşlatmaya başladı. 1997’de oyunculuktan emekli olduğunu duyurdu, ancak 2008’de Fransız canlı aksiyon hiti Asterix at the Olympic Games’te Julius Caesar’ı oynamak için geri döndü .

Delon’un karmaşık bir özel hayatı vardı. Bunlar arasında Schneider, Mireille Darc (15 yıl birlikte olduktan sonra 1982’de ayrıldı) ve iki çocuğu olan ve 2002’de ayrıldığı Hollandalı model Rosalie van Breemen ile uzun süren ilişkileri de vardı. 1964’ten 1968’e kadar Nathalie Delon ile evliydi; çiftin 1964’te Anthony adında bir çocukları oldu. 1962’de şarkıcı ve model Nico , Christian adında bir erkek çocuk doğurdu; Delon babalık iddiasını reddetti ancak çocuk Delon’un annesi tarafından evlat edinildi.

Eski kültür bakanı Jack Lang, Delon’un nezaketinden ve 20 yılı aşkın dostluklarından bahsetti. Lang, Delon’un “bir oyunculuk devi, olağanüstü… sinemanın bir prensi” olduğunu söyledi

    –Lang: “Son derece mütevazı, çekingen, ölçülü ve aynı zamanda utangaçtı; zaman zaman kendini sert bir şekilde ifade etse de bunu gösterişli bir şekilde yapardı” .

    –Île-de-France bölgesinin başkanı Valérie Pécresse:  “Elveda sevgili Alain.”

   –Les Républicains lideri Éric Ciotti: “Delon ayrı bir yıldız.. Fransa, nesiller boyunca Fransız halkının günlük yaşamında var olan ve önümüzdeki uzun yıllar boyunca bizi heyecanlandırmaya devam edecek kutsal bir devin yasını tutuyor.”

   –Yazar ve film yönetmeni Philippe Labro: “Elveda dostum. Harika bir film koleksiyonu, inanılmaz ve büyüleyici bir kişilik. Güzellik, yeteneğinin olağanüstü evrimini açıklamaya yetmiyor. O, en büyük yıldızdı. Samuray.”

Fransız film yıldızı Alain Delon 88 yaşında öldü
Fransız film yıldızı Alain Delon 88 yaşında öldü

About The Author

Bir yanıt yazın