Beynin her anının üç kopyasını sakladığı bulundu

Beynin her anının üç kopyasını sakladığı bulundu

Beynin her anının üç kopyasını sakladığı bulundu

Bir çalışma, dahili yedekliliklere sahip bir bilgisayar sistemi gibi beyinlerin tek bir anıyı depolamak için üç farklı nöron seti kullandığını ortaya koydu.

Bu bulgu bir gün travma geçirmiş kişilerdeki acı dolu anıları yumuşatmaya yardımcı olabilir.

Basel Üniversitesi’nin Biozentrum’undaki araştırmacılar, farelerin beyinlerini görüntüleyerek yeni bir anı oluştuğunda ne olduğunu izleyebildiler.

Buldukları şey, kemirgen beyinlerinin anıyı kaydetmek için üç farklı nöron setini harekete geçirdiğiydi.

-İlki erken doğan nöronlar olarak bilinir ve fetüs büyürken en erken gelişenlerdir.

-Spektrumun diğer ucunda embriyonik gelişimin geç dönemlerinde ortaya çıkan geç doğan nöronlar bulunur.

-Bunların arasında, rahimdeki büyümenin tam ortasında bir yerde oluşan nöronlar bulunur.

Görüntüleme çalışması, yeni hafızanın erken doğan nöronlara depolandığında, başlangıçta hatırlanmasının zor olduğunu, ancak zaman geçtikçe güçlendiğini ortaya koydu.

Öte yandan, geç doğan nöronlarda depolanan hafızanın kopyası başlangıçta çok güçlüydü, ancak zamanla beyin tarafından erişilemez hale gelene kadar zayıfladı. Ortada, hafıza kopyası diğer nöron gruplarından herhangi biriyle olduğundan daha yüksek bir stabilite derecesi gösterdi.

Bir farenin hipokampüsünün bu kesiti, bir hafızanın uzun süreli bir kopyasını oluşturmaktan sorumlu olan erken doğan nöronları macenta renkte gösteriyor
Bir farenin hipokampüsünün bu kesiti, bir hafızanın uzun süreli bir kopyasını oluşturmaktan sorumlu olan erken doğan nöronları macenta renkte gösteriyor
Basel Üniversitesi, Biozentrum

Biozentrum’daki araştırma grubunun başkanı Flavio Donato: “Beynin hafızayla karşılaştığı zorluk oldukça etkileyici.. Bir yandan, içinde yaşadığımız dünyayı anlamamıza yardımcı olmak için geçmişte ne olduğunu hatırlaması gerekiyor. Diğer yandan, etrafımızda meydana gelen değişikliklere uyum sağlaması gerekiyor ve geleceğimiz için uygun seçimler yapmamıza yardımcı olmak için hafızamızın da uyum sağlaması gerekiyor.”

Araştırmacılar, yeni anlayışlarıyla anıların nasıl oluştuğuna ve erişildiğine daha derinlemesine bakabildiler.

Burada belirtmek önemlidir ki, çalışma fareler üzerinde yürütülmüş olsa da, beyinleri sinirbilimde sıklıkla bizimkinin bir temsilcisi olarak kullanılır çünkü kortekslerinde 75 farklı hücre tipi vardır ve bu da insanlarla aynıdır. Yine de bu noktadaki sonuçlar fareye özgüdür.

Bununla birlikte, araştırmacılar çalışmalarının travmatik bir olaydan zarar görmüş kişilerin tedavisi için çıkarımlar yapabileceğini düşünüyorlar. Bunun nedeni, çalışmalarının beyindeki anıları nasıl değiştirebileceğini gösterdiğini söylemeleri.

Örneğin, bir anı taze ise, yani geç doğan nöronlar aktive olmuşsa, depolama için orta ve erken doğan nöronlara aktarılmadan önce yine de değiştirilebilir. Ancak geç doğan nöronlar aktive olduğunda ve anı orada depolandığında, değiştirilmesi giderek zorlaşır.

Temel olarak, bir anı beyinde ne kadar uzun süre depolanmışsa, onu değiştirmek o kadar zor olur.

   -Çalışmanın baş yazarı Vilde Kveim: “Hatıraların beyinde ne kadar dinamik bir şekilde depolandığı, beynin muazzam hafıza kapasitesinin temelini oluşturan esnekliğinin kanıtıdır” .

Kveim ve ekibi tarafından yürütülen çalışmayla bu esnekliğin anlaşılması, bilim insanlarının bir gün insanların sonsuza dek kaybettiklerini düşündükleri anılara nasıl erişebileceklerini veya günlük hayata patolojik bir şekilde müdahale eden acı dolu anıları nasıl susturabileceklerini anlamalarına yardımcı olabilir.

Ekibin çalışması Science dergisinde yayımlandı .

Kaynak: Basel Üniversitesi

Beynin her anının üç kopyasını sakladığı bulundu
Beynin her anının üç kopyasını sakladığı bulundu… Bu üretken görüntü, beynin anıları üç paralel kopya halinde depoladığının keşfini göstermektedir

About The Author

Bir yanıt yazın