Mpox: İsveç, Afrika dışında ilk ‘daha ciddi’ varyant vakasını doğruladı

Mpox nedir ve neden küresel sağlık acil durumu ilan edildi?

Dünya Sağlık Örgütü, virüsün Afrika’da giderek artan yayılımının diğer kıtalara da sıçrayabileceği konusunda uyarıyor..

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika’daki son mpox salgınını “uluslararası düzeyde endişe verici halk sağlığı acil durumu” olarak ilan etti.

Bu kategori daha önce Ebola salgınları, Covid-19 ve Avrupa’da 2022’de görülecek mpox artışı için kullanılmıştı.

Afrika’daki birçok ülke, ölümcül virüs ulusal sınırları aştıkça daha fazla mpox vakası yaşıyor ve bunun önemli bir küresel salgına yol açabileceğinden endişe ediliyor.

Şimdiye kadar bildiklerimiz şunlar.


Mpox nedir?

Mpox, eskiden maymun çiçeği olarak bilinirdi, bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Ateş, titreme ve kas ağrıları gibi grip benzeri semptomları genellikle kabarık noktalar olarak başlayan ve sıvı dolu kabarcıklara dönüşen bir döküntü izler. Bunlar sonunda kabuklar oluşturur.

Genel olarak “klad” olarak bilinen iki farklı tür vardır.

Klad I bir zamanlar Kongo Havzası kladı olarak bilinirken, klad II Batı Afrika kladı olarak bilinirdi. Her ikisi de ölümcül olabilir, ancak klad I tarihsel olarak daha yüksek bir ölüm oranına sahiptir .


DSÖ’nün acil durum ilanı ne anlama geliyor?

DSÖ’nün acil durum bildirgesi, bağışçı kuruluşları ve ülkeleri harekete geçmeye teşvik etmeyi amaçlıyor.

Tıbbi uzmanlar, bildirgenin etkilenen bölgelerde testlere, aşılara ve terapötik ilaçlara erişimi hızlandırması ve virüsle ilgili damgalanmayı azaltmak için kampanyaları başlatması gerektiğini söyledi.

Ancak daha önceki açıklamalara küresel tepkiler karışık oldu.

    –Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) müdürü General Dr. Jean Kaseya, ajansın kamu sağlığı acil durumu ilanının “kurumlarımızı, kolektif irademizi ve kaynaklarımızı hızlı ve kararlı bir şekilde harekete geçirmek” anlamına geldiğini söyledi.

Afrika’nın uluslararası ortaklarına yardım çağrısında bulunarak, Afrika’daki artan vaka yükünün büyük ölçüde göz ardı edildiğini söyledi.

     –Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’nda tıp profesörü olan Michael Marks: “Mevcut kontrol stratejilerinin işe yaramadığı ve daha fazla kaynağa ihtiyaç duyulduğu açık. Eğer [küresel acil durum ilanı] bu şeyleri açığa çıkaracak mekanizmaysa, o zaman haklıdır,” .


Enfeksiyonlar nerelerde meydana geliyor?

Afrika CDC’nin brifingine göre, Afrika’daki 34 ülke ya enfeksiyon bildiriyor ya da “yüksek risk” altında kabul ediliyor.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti (DRC), 2024’ün başından bu yana bildirilen 14.000’den fazla vaka ve 524 ölümle ciddi bir salgın yaşıyor . DRC’de salgınlar alışılmadık bir durum değil, ancak bu yılki rakam şimdiden 2023’ün tamamındaki toplam rakamla eşleşiyor ve daha önce etkilenmemiş eyaletlerdeki vakaları da içeriyor.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin komşu ülkeleri olan Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda’da da daha önce vaka görülmeyen vakalar bildiriliyor.


Vakalar neden şimdi artıyor?

Klad I’in yeni bir dalı olan klad Ib, DRC’nin doğusunda tespit edildi ve Kenya, Ruanda ve Uganda’da doğrulandı. Bilim insanları bu varyantın yayılmada rol oynadığına inanıyor.

   –Clade I, geçmişte genellikle enfekte orman eti yiyen kişiler tarafından yayılmıştır.

   –Clade Ib, kişiden kişiye, genellikle cinsel temas yoluyla, ancak aynı zamanda diğer fiziksel ve yüz yüze temaslar veya kirli yatak takımları veya havlular yoluyla yayılmaktadır.

    –Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) mpox lideri Dr. Rosamund Lewis: “Daha bulaşıcı olduğunu bilmiyoruz, ancak etkili bir mod aracılığıyla bulaşıyor.” .

Virüsün diğer formları dolaşımda kalmaya devam ediyor. DRC, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde olduğu gibi, clade Ia vakalarını da kaydediyor. WHO’ya göre, Clade II Kamerun, Fildişi Sahili, Liberya, Nijerya ve Güney Afrika’da bildirildi.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Başkanı Dr. Jean Kaseya’ya göre, artış bölgedeki yüksek güvensizlik seviyeleri ve iklim krizi nedeniyle insanların doğayla daha yakın temas kurması nedeniyle ortaya çıkıyor.


Nasıl yayılıyor ve neden çocuklar orantısız bir şekilde etkileniyor?

Virüs, hareket halindeki enfekte kişilerle sınırları aşıyor. Kenyalı yetkililer, Ruanda, Tanzanya ve Uganda’da da bulunmuş uzun mesafeli bir kamyon şoföründe mpox teşhisi koydu.

Mpox cinsel ağlar aracılığıyla da yayılıyor. Seks işçileri başlangıçta enfekte olanların yüksek bir oranını oluşturuyordu.

    -2022 yılında küresel mpox salgını sırasında vakaların büyük çoğunluğunu eşcinsel ve biseksüel erkekler oluşturuyordu ve virüs çoğunlukla yakın temas yoluyla yayılıyordu.

Afrika’da da benzer örüntüler görülse de, Kongo’da mpox vakalarının %70’inden fazlası ve ölümlerin %85’i artık 15 yaşın altındaki çocuklardan kaynaklanıyor.

Uzmanlar bunun bağışıklık sistemlerindeki farklılıkları yansıtabileceğini, yüksek yetersiz beslenme oranlarının çocukları enfeksiyonlara karşı savunmasız bıraktığını söylüyor. Bölgedeki yaşlı insanlar, bir miktar koruma sağlayan çiçek aşısı yaptırmış olabilirken, genç nesiller için durum böyle değil.

    –Save the Children’ın Kongo Direktörü Greg Ramm, örgütün özellikle doğudaki mülteci kamplarında mpox’un yayılmasından endişe duyduğunu belirterek, 345.000 çocuğun “sağlıksız koşullarda çadırlara tıkıştırıldığını” söyledi.


Aşımız var mı?

Aşılar var ancak erişim sorunları var. Afrika CDC 10 milyon doza ihtiyaç duyduğunu söylüyor ancak yalnızca 200.000 mevcut. Tedavi ve teşhis eksikliği müdahaleyi engelliyor.

Aşılama programlarına ilişkin planlar gözden geçirilmeye devam ediyor ancak bunların vakaların temaslılarının izlenmesi ve aşılanması ile HIV ile yaşayan ve ciddi hastalık geçirme riski daha yüksek görünen gruplara yönelik olması muhtemel.

DSÖ, Gavi ve UNICEF gibi kuruluşların dağıtım amacıyla bu aşıları tedarik edebilmesine olanak tanıyan iki aşı için acil kullanım listesi başlattı.


Son büyük salgında neler yaşandı?

2022 yılında Avrupa’dan dünyaya yayılan bir salgın, özellikle erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkek topluluklarını etkiledi.

DSÖ o yılın Temmuz ayında halk sağlığı acil durumu ilan etti ve temas izleme programları ve toplu aşılama devreye sokuldu. Acil durum durumu, yaklaşık 90.000 enfeksiyondan sonra Mayıs 2023’te kaldırıldı.

Associated Press ve Agence France-Presse ile

Mpox nedir ve neden küresel sağlık acil durumu ilan edildi?
Mpox nedir ve neden küresel sağlık acil durumu ilan edildi?

About The Author

Bir yanıt yazın