Su gücüyle çalışan "elektrikli bandaj"

Su gücüyle çalışan "elektrikli bandaj"

Su gücüyle çalışan “elektrikli bandaj” yavaş iyileşen yaralara yapışıyor

WPED bandajı, iyileşmediği takdirde ampütasyonlara hatta ölüme yol açabilen diyabetik cilt ülserlerinin tedavisinde kullanılabilir..

-Bilim insanları bir süredir elektriksel uyarımın diyabetik cilt ülserleri gibi kronik yaraların iyileşmesini hızlandırdığını biliyor.

İnce, esnek, ucuz yeni bir bandaj, bu iyileştirici akımı doğrudan yara bölgesine iletiyor ve sadece su eklenerek aktive ediliyor.

Öncelikle, elektrik iyileşmeyi nasıl destekler ?

-Hafif bir elektrik akımı hasarlı dokudan geçerken, keratinositlerin (deri hücreleri) yara bölgesine göç etme hızını artırarak doku kapanmasını hızlandırır.

-Ayrıca bakterileri öldürerek enfeksiyonu azaltır.

Bu gerçeği akılda tutarak bir dizi yara-zararlı pansuman tasarlanmıştır, ancak bunların da sınırlamaları yoktur. Örneğin bazıları, nispeten kalın piller ve diğer elektronikleri içerir ve bu da onları hem pahalı hem de giyilmesi zor hale getirir.

Diğerleri, hastaların elektromanyetik alan yayan bir dönüştürücü bobine yakın kalmasını gerektirseler de, kablosuz olarak iletilen bir güç kaynağı için bir pilden vazgeçerler . Bu kurulum, hastanın hareketliliğini ciddi şekilde sınırlar.

İşte deneysel yeni WPED (Su Gücüyle Çalışan Elektroniksiz Giyinme) tam da bu noktada devreye giriyor.

Amerikalı ve Koreli bilim insanlarından oluşan bir ekip tarafından geliştirilen bu ürün, alt tarafına iki elektrot ve üst tarafına ince ve esnek bir pil eklenmiş, hazır yapışkanlı bir bandaj şeklini alıyor.

Tek kullanımlık bandaj doğrudan kronik bir yaraya uygulandığında, elektrotlar hasarlı dokunun konturlarına uyum sağlıyor.

Pil, sodyum klorürle emdirilmiş bir selüloz tabakasıyla ayrılmış bir magnezyum anot ve bir gümüş klorür katottan oluşur. Bu selüloz kuru kaldığı sürece pil inaktif kalır.

Ancak selüloz ayırıcı bir damla su ile ıslatıldığında, iyonlar içinden geçerek anottan katoda geçebilir.

Sonuç olarak, pil, elektrotlar aracılığıyla alttaki dokuya yayılan ~1,5 voltluk bir radyal elektrik alanı üretmeye başlar. Bir su uygulaması, yedi saate kadar elektriksel uyarım için iyi olmalı, bu süreden sonra ayırıcı kurumuş olacaktır.

Bize, onu tekrar ıslatmanın yaklaşık iki saatlik bir pil aktivasyonu için iyi olacağı söylendi, ancak WPED çok ucuz olduğu için – yaklaşık bir pop başına bir ABD doları – yenisini uygulamak ve eskisini atmak en iyisi olacaktır.

Önemlisi, bandaj hastalar tarafından kendi evlerinde kendi kendilerine uygulanabilir ve aktive edilebilir. Daha sonra günlük aktivitelerini yaparken güvenli ve göze batmadan yerinde kalır ve bunu yaparken kendi iyileştirici akımını iletir.

Fareler üzerinde yapılan laboratuvar testlerinde, WPED ile tedavi edilen diyabetik cilt ülserleri, geleneksel bandajlarla tedavi edilen yaralardan yaklaşık %30 daha hızlı iyileşti.

Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi’nden Yardımcı Doçent Amay Bandodkar: “Bizim için bir sonraki adımlar, elektrik alanındaki dalgalanmaları azaltma ve alanın süresini uzatma yeteneğimizi ince ayarlamak için ek çalışmalar içeriyor..

Ayrıca bizi klinik deneylere ve -sonuçta- insanlara yardımcı olabilecek pratik kullanıma yaklaştıracak ek testlerle ilerliyoruz.”

Araştırmaya ilişkin bir makale (Columbia Üniversitesi, Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi, Georgia Tech, Kore Üniversitesi ve Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanlarının da katıldığı) yakın zamanda Science Advances dergisinde yayımlandı .

Kaynak: Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi

Su gücüyle çalışan "elektrikli bandaj"
Su gücüyle çalışan “elektrikli bandaj”

About The Author

Bir yanıt yazın