Otopside neler olur?

Otopside neler olur?

Otopside neler olur? Adli tıp uzmanı açıklıyor

Bazen bir kişinin nasıl veya neden öldüğü belirsizdir. Otopsi veya postmortem olarak bilinen ölümden sonra vücudun detaylı bir incelemesi, cevapları bulmaya yardımcı olabilir.

Televizyondaki suç programlarında gördüğünüzün aksine, çoğu otopsi minimal invazivdir; vücut çoğunlukla gözlemsel bir prosedür boyunca sağlam kalır.

Ancak bazen daha kapsamlı bir araştırmaya ihtiyaç duyulur.

Otopsi sürecinin her aşamasında, ölen kişinin onuru ve saygısı, olaya dahil olan herkes tarafından ön planda tutulur.

Her ölüm otopsi ile sonuçlanmayacak

Birisi doğal sebeplerden ölürse, şüpheli bir durum kanıtı yoksa veya yakın zamanda bir tıbbi geçmişi varsa, ölüm bir doktor tarafından onaylanır. Daha sonra kişi bir cenaze töreninin bakımına alınır.

Ancak ölümle ilgili sorular kaldığında, uzman doktorlar, teknisyenler ve destek personeli daha fazla araştırma yapabilir. Bazen bu bir otopsiyi içerir.

Koronal ve koronal olmayan otopsiler

 Ölüm koşullarına bağlı olarak iki tür otopsi vardır

1– Koroniyal otopsi

2- Koroniyal olmayan otopsi.

Ölüm nedeni bilindiğinde ancak daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğunda koronal olmayan otopsi yapılır. Örneğin, aile şunları bilmek isteyebilir:

  • Ölüme yol açan bilinen bir tıbbi rahatsızlığın derecesi
  • Ölüme kadar uygulanan tedavilerin ne kadar etkili olduğu veya
  • Ölüme katkıda bulunmuş olabilecek teşhis edilmemiş olası bir tıbbi duruma dair kanıt varsa.

Koronal olmayan otopsiler, bir hastane morgunda veya adli patoloji tesisinde anatomik patolog veya adli patolog tarafından yapılır.

-Anatomik patolog, organlarda ve dokularda (çoğunlukla yaşayanlarda) hastalık tespiti ve teşhisi konusunda uzmandır.

-Adli patolog, adli tıp soruşturmalarına katılır ve ölüme neden olabilecek hastalık veya yaralanmaları aramak için vücudu ve organlarını inceler.

Ölümün beklenmedik, şiddetli, doğal olmayan veya bir kaza sonucu olması durumunda koroner otopsi yapılır.

Bu tür ölümler “bildirilmesi gereken” ölümler olarak sınıflandırılır; yasa gereği, bunların hukuk eğitimi almış bir mahkeme yargıcı olan adli tabibe bildirilmesi gerekir.

Bu raporlar (genellikle polis tarafından hazırlanır) ve ilgili devlet mevzuatı , adli tabibin otopsi yapılıp yapılmayacağına karar vermesine yardımcı olur.

Bu sıralama minimal invaziv dış muayene, tek bir vücut boşluğunun iç muayenesi veya invaziv çoklu boşluk otopsisi şeklinde olabilir.

Koronal otopsi, adli patoloji laboratuvarında, adli patolog tarafından yapılır .

İlk adımlar

“Bildirilebilir” koşullar altında ölen biri adli tıp kurumuna kabul edilecektir. Mümkün olan durumlarda kişinin kimliği belirlenecektir.

Adli tabibin otopsi emri vermesi halinde, ceset önce bilgisayarlı tomografi taramasından geçirilir ve bu, adli patologun daha fazla araştırmaya gerek kalmadan ölüm nedenini belirlemesi için yeterli olabilir.

Aksi takdirde, ceset dikkatlice bir muayene masasına yatırılacak ve üzerindeki giysiler ve kişisel eşyalar çıkarılacaktır.

Patolog daha sonra dış muayene yapacak, vücut yüzeyini arayacak ve ölüm nedeninin veya tanımlayıcı işaretlerin görünür belirtilerini kaydedecektir. Bunlara ölen kişinin kimliğini belirleyebilecek veya doğrulayabilecek dövmeler veya yara izleri dahil olabilir.

Vücudun fotoğrafları çekilebilir ve idrar, kan, gözlerden alınan vitreus sıvısı gibi vücut sıvılarından ilaç, zehir veya diğer maddeler açısından örnekler alınarak test edilebilir.

Çoğu durumda ölüm nedeni yalnızca dış muayene ile belirlenebilir ve başka bir muayeneye gerek kalmaz.

Bazen daha invaziv yöntemlere ihtiyaç duyulur.

Organ çıkarma

Eviserasyon, patologların ölüm nedenini belirlemeye yardımcı olmak için ayrıntılı olarak incelediği organların çıkarılması işlemidir.

Kullanılan en yaygın eviserasyon tekniği Letulle yöntemi (bazen toplu yöntem olarak da adlandırılır) olarak bilinir; bu yöntemde organlar dil ve boğazdan başlayıp rektuma kadar uzanan tek bir büyük blok halinde çıkarılır.

Bu sürecin ilk adımı, yaygın olarak Y kesisi olarak bilinen, deride büyük bir kesi oluşturmak için neşter kullanılmasını içerir.

Bu kesi her iki kulağın arkasından, bazen de köprücük kemiklerinin altından başlayıp göğüs orta hattına (sternumun hemen üstüne) kadar uzanır.

Kesi, göğüs kafesinin ortasından karına doğru uzatılacak ve leğen kemiğinin ön kısmında duracaktır.

Deri, yağ ve kas katmanları, boyun yapıları, karın organları ve göğüs kafesini ortaya çıkarmak için geri çekilir. Daha sonra göğüs kafesi, göğüs plakasının ön kısmının çıkarılmasına izin vermek için makas kullanılarak her iki taraftan kesilir ve kalp ve akciğerler ortaya çıkarılır.

Göğüs ve karın içindeki organların yerleşimi incelendikten sonra bağırsaklar çıkarılabilir.

Organlar ile vücut duvarı arasındaki bağlantılar ayrılır ve organ bloğu vücuttan kaldırılır.

Patolog dışarı çıktığında, her organı ayrı ayrı tartarak detaylı bir muayene yapabilir. Daha sonra, ölüme neden olabilecek herhangi bir hastalık veya travma belirtisi olup olmadığını belirlemek için onu parçalara ayıracaktır.

Ölüm sebebine dair kanıt aramak için her organdan histoloji (mikroskop altında inceleme) amacıyla doku örnekleri alınacaktır.

 

Bir kişi doku örneklerini mikroskop altında inceler.
Doku örnekleri bazen daha ileri test ve inceleme için gönderilir. 

Beyin

Bir adli tabip ayrıca beynin incelenmesini de isteyebilir.

Bu, mümkünse saç çizgisinin içinde kafa derisi boyunca bir kesi yapılmasını içerir, böylece deri geriye doğru soyularak kafatası açığa çıkarılabilir.

Kafatasının üst kısmı, beyine ulaşmak için salınımlı bir testere kullanılarak kaldırılacak ve daha sonra beyin (beyin sapından ayrıldıktan sonra) çıkarılacaktır.

Patolog kan pıhtısı, travma veya hastalık belirtileri arayacaktır. Bazı durumlarda , koroner daha detaylı ve kapsamlı bir inceleme için beynin daha uzun süre tutulmasını emredebilir.

Otopsi tamamlandıktan sonra organlar karın boşluğuna geri konur ve tüm kesiler dikilerek kapatılır.

Daha sonra ceset aileye teslim edilebilir ve cenaze düzenlemeleri yapılabilir. Ölüm nedeni hakkında bir ara rapor koroner için hazırlanır ve aileye sunulur.

Bu, test sonuçları geldikten sonra ölüm nedeninin kesin tespiti ile güncellenecektir. Bazen ölüm nedeni “belirsiz” olarak listelenir, yani ölüm nedeni belirlenemez.

Otopside neler olur?
Otopside neler olur?

About The Author

Bir yanıt yazın