Tam otomatik robot diş hekimi dünyanın ilk insan prosedürünü gerçekleştiriyor

Tam otomatik robot diş hekimi dünyanın ilk insan prosedürünü gerçekleştiriyor

Otonom bir robot diş cerrahı tarafından dünyada ilk kez insan tedavisi

Tam otomatik robot diş hekimi dünyanın ilk insan prosedürünü gerçekleştiriyor

Diş hekimliği mesleği için tarihi bir anda, yapay zeka kontrollü otonom bir robot, bir insan hasta üzerinde ilk kez tüm bir prosedürü gerçekleştirdi; bu, bir insan diş hekiminin yapabileceğinden yaklaşık sekiz kat daha hızlı.

Boston şirketi Perceptive tarafından geliştirilen sistem, optik koherens tomografisi veya OCT kullanarak dişler, diş etleri ve hatta diş yüzeyinin altındaki sinirler dahil olmak üzere ağzın ayrıntılı bir 3B modelini oluşturan elde taşınabilir bir 3B hacimsel tarayıcı kullanır.

İşte bir örnek:

OCT kullanılarak hızlı oral taramalar

Bu sayede zararlı X-Ray radyasyonu işlemden çıkarılıyor, çünkü OCT hacimsel modellerini oluşturmak için sadece ışık ışınları kullanıyor ve bu modeller yüksek çözünürlükte çıkıyor, boşluklar ise %90 civarında bir doğruluk oranıyla otomatik olarak tespit ediliyor.

Bu noktada, (insan) diş hekimi ve hasta ne yapılması gerektiğini tartışabilir – ancak bu kararlar alındıktan sonra, robotik diş cerrahı devreye girer. Operasyonu planlar, sonra da jolly well devam eder ve operasyonu gerçekleştirir.

    -Makinenin ilk uzmanlık alanı: Diş kaplaması için bir diş hazırlamak. Perceptive, bunun genellikle diş hekimlerinin normalde iki ziyarete böldüğü iki saatlik bir prosedür olduğunu iddia ediyor. Robo-diş hekimi bunu yaklaşık 15 dakikada hallediyor. İşte delme kısmının, iş başında bir CNC makinesine çok benzeyen bir zaman atlamalı videosu:

Dünyanın ilk tam otomatik robotik diş hekimi tarafından yapılan insan tedavisi

Şaşırtıcı bir şekilde, şirket makinenin “en yoğun hareket koşullarında bile” işini güvenli bir şekilde halledebileceğini ve hareket eden insanlar üzerinde yapılan deneme testlerinin hepsinin başarılı olduğunu iddia ediyor.

Perceptive’in CEO’su ve Kurucusu Dr. Chris Ciriello: “Dünyanın ilk tam otomatik robotik diş prosedürünü başarıyla tamamladığımız için heyecanlıyız.. Bu tıbbi atılım, diş prosedürlerinin hassasiyetini ve verimliliğini artırıyor ve daha iyi diş bakımına erişimi demokratikleştirerek  hasta deneyimini ve klinik sonuçları iyileştiriyor. Sistemimizi ilerletmeyi ve hastalar için ölçeklenebilir, tam otomatik diş sağlığı çözümlerine öncülük etmeyi dört gözle bekliyoruz.

Genel diş hekimi ve Perceptive’in klinik danışma kurulu üyesi Karim Zaklama: “Perceptive’in yapay zeka destekli robotik sistemi diş hekimliğini dönüştürecek…  Prosedürlerin basitleştirilmesi ve hasta konforunun artırılması sayesinde hasta deneyimi daha iyi olacak. Özellikle ağız içi tarayıcı olmak üzere gelişmiş görüntüleme yetenekleri, sorunları daha erken ve daha doğru bir şekilde teşhis etmemizi ve hastalarla daha etkili bir şekilde bağlantı kurmamızı sağlayacak benzersiz ayrıntılar sunuyor. Bu verimlilik, kişiselleştirilmiş hasta bakımına daha fazla odaklanmamızı ve sandalyede geçirilen süreyi azaltarak daha fazla hastayı etkili bir şekilde tedavi etmemizi sağlıyor.”

Diş robotunun ağzınızda bir insana göre çok daha az alana ihtiyaç duyduğu anlaşılıyor
Diş robotunun ağzınızda bir insana göre çok daha az alana ihtiyaç duyduğu anlaşılıyor

Bir sandalyede oturup bir robotun dişlerinizi delmesini izlemek kesinlikle rahatsız edici bir durum; ancak bunu bir insanın yapması fikrinden çok daha rahatsız edici olup olmadığını da merak ediyoruz.

Yüksek hassasiyetli insan kontrollü robotik cerrahi halihazırda büyük ilerlemeler kaydediyor ve inanılmaz derecede sabit bir ele olan geleneksel ihtiyacı ortadan kaldırıyor – ve insansı alanda gördüğümüz gibi , bir robotu uzaktan kumanda etmeye başladığınız anda, onu bir noktada devralması ve aynı işi otonom olarak yapması için eğitiyorsunuz. Bu yüzden bu muhtemelen önümüzdeki yıllarda alışmanız gereken bir fikir.

Ve açıkça faydaları var. İki tane 60 dakikalık maraton yerine robo-dişçinin koltuğuna çeyrek saatte girip çıkabiliyorsanız, bu büyük bir gelişme. Ağzınızı çok açık tutmanıza gerek kalmıyor, bu da o 15 dakikayı daha az yorucu hale getirebilir. Ve sistem kesinlikle paraya mal olacak olsa da, diş faturalarının düşmesine neden olacak kadar çok zaman kazandırıyor gibi görünüyor.

Robot henüz FDA tarafından onaylanmadı ve Perceptive de bir dağıtım takvimi açıklamadı; dolayısıyla halkın bu tür bir tedaviye erişiminin sağlanması birkaç yıl alabilir.

Elbette şirket, makinenin yeteneklerini genişletmeyi ve elindeki tedavi yelpazesini genişletmeyi hedefliyor. İnsan, inatçı bir yirmilik diş çekimi için göğsünüze koymak üzere mekanik bir dizle yükseltilmesi gerekip gerekmediğini merak ediyor…

Tam otomatik robot diş hekimi dünyanın ilk insan prosedürünü gerçekleştiriyor
Tam otomatik robot diş hekimi dünyanın ilk insan prosedürünü gerçekleştiriyor

About The Author

Bir yanıt yazın