Hamas, lider İsmail Haniye'nin İran'da öldürüldüğünü söylüyor

Hamas, lider İsmail Haniye'nin İran'da öldürüldüğünü söylüyor

Hamas, lider İsmail Haniye’nin İran’da öldürüldüğünü söylüyor

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hamas’ın Tahran ofisine düzenlenen saldırıda siyasi lider İsmail Haniye’nin öldürüldüğünü duyurdu.

Filistinli grup, Hamas lideri İsmail Haniye’nin İran’daki bir eve düzenlenen baskında öldürüldüğünü söyledi

Filistinli militan grubun siyasi liderinin ölümü, İsrail’in Beyrut’ta Hizbullah’ın en üst düzey askeri komutanını öldürdüğünü iddia etmesinden birkaç saat sonra gerçekleşti.

Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye, Çarşamba sabahının erken saatlerinde Tahran’da düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldü .

Örgüt, İsrail’in Beyrut’ta Hizbullah’ın üst düzey bir komutanını öldürdüğünü iddia etmesinden sadece birkaç saat sonra, bunun sadece birkaç saat önce gerçekleştiğini duyurdu.

Hamas, bir yetkilinin “ciddi bir tırmanış” olarak tanımladığı Haniye’nin ölümünden İsrail’i sorumlu tuttu . “Yeni İran cumhurbaşkanının yemin törenine katıldıktan sonra Tahran’daki ikametgahına” hedef alındığını söyledi.

Çifte suikastlar Hamas ve Hizbullah için ağır darbeler, ancak her iki grubu da destekleyen İran için de riskleri artırıyor. Gazze’deki savaşın daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşebileceği yönündeki artan korkuları körükleyecekler.

Reuters’ın haberine göre İran’ın en üst düzey güvenlik konseyi, ülkenin cinayete verdiği yanıtı görüşmek üzere çarşamba günü erken saatlerde toplandı.

İsrail ordusu Haniye’nin ölümü hakkında yorum yapmayı reddetti. İsrail, 7 Ekim saldırılarından sonra tüm Hamas liderlerini öldürmeye yemin etti ve istihbarat servislerinin İran içinde, çoğunlukla İran nükleer programından bilim insanlarını hedef alan gizli saldırı geçmişi var.

Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, Reuters’a yaptığı açıklamada, Haniye’nin öldürülmesinin “amaçlarına ulaşamayacak ciddi bir tırmanış” olduğunu söyledi.

Hamas, 2004’te Haniye’nin akıl hocası Ahmed Yasin de dahil olmak üzere üst düzey liderlerinin uğradığı suikastlardan sağ kurtuldu ve Haniye, 2019’da sürgüne gittikten sonra Gazze’deki operasyonlara komuta etmedi.

Gazze’deki Hamas savaşçılarına, 7 Ekim’de 1.200 kişinin ölümüne, 250 kişinin de rehin alınmasına yol açan saldırıların planlayıcısı olduğu düşünülen Yahya Sinwar liderlik ediyor.

    –ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin: “Suikastlar in ardından Orta Doğu’da daha geniş bir savaşın “kaçınılmaz” olduğunu düşünmüyorum . Savaşın kaçınılmaz olduğunu düşünmüyorum. Bunu savunuyorum. Diplomasi için her zaman yer ve fırsat olduğunu düşünüyorum,”

ABD yetkilileri, Gazze’deki savaşın daha geniş ve daha tehlikeli bir bölgesel çatışmaya dönüşmesini önlemek için aylardır küresel bir diplomatik çaba yürütüyor.

Son dönemde, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü savaşta Gazze’deki sağlık yetkililerine göre yaklaşık 40 bin Filistinlinin öldürüldüğü ve 90 binden fazla kişinin yaralandığı Gazze’de en azından geçici bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşması için çaba sarf ediliyordu.

CIA Direktörü Bill Burns, Pazar günü İsrail, Katar ve Mısır yetkilileriyle bir dizi görüşme yapmak üzere Roma’daydı. Gece meydana gelen saldırılar nedeniyle görüşmelerin sekteye uğradığı tahmin ediliyor.

Haniye’nin ölümü, İsrail’in , hafta sonu 12 çocuğun ölümüne yol açan roket saldırısına misilleme olarak Güney Beyrut’taki bir banliyöye düzenlediği hava saldırısında Hizbullah’ın en üst düzey askeri komutanı Fuad Şukur’u öldürdüğünü iddia etmesinden birkaç saat sonra geldi.

   -Lübnan Dışişleri Bakanı, İsrail’in müttefiklerinin ülkenin “bir savaşa yol açmayacak” “sınırlı bir yanıt” planladığı yönündeki güvencelerinin ardından Beyrut’taki saldırının bir şok olduğunu söyledi.

    –Abdallah Bou Habib: “Korktuğumuz şey bu ve umarım bu bir savaşa yol açmaz,” dedi. “Beyrut’ta vurulacağımızı beklemiyorduk. Bunların İsraillilerin saygı duyacağı kırmızı çizgiler olduğunu düşündük.”

    –Tass haber ajansının haberine göre, Rusya ve Türkiye Çarşamba sabahı Haniye suikastını kınadı ve Moskova bunu “tamamen kabul edilemez bir siyasi cinayet” olarak nitelendirdi.

   -AP’ye göre Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da Haniye suikastını “korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme” olarak nitelendirerek kınarken, Filistinli ulusal ve İslami gruplar genel grev ve kitlesel gösteriler çağrısında bulundu.

Haniye, İsrail’in akıl hocasını ve aile üyelerini öldürmesinin ardından Filistinlilere defalarca “kararlı” olmaları çağrısında bulunmuştu; kendi ölümünün diğer Hamas liderlerinden de benzer bir tepki alması muhtemel.

Nisan ayında bir hava saldırısında üç oğlu ve dört torununun öldürülmesinin ardından El Cezire’ye verdiği bir röportajda, kişisel kaybının Hamas’ı müzakerelerdeki pozisyonunu değiştirmeye zorlamayacağını ileri sürmüştü.

İsrail’in içinde ordu, durumu değerlendirdiğini söyledi ancak vatandaşları olası saldırılara karşı hazırlıklı olmaya çağıran iç savunma politikası değişmedi. Yerel medya, ülkenin kuzey hava sahasının acil uçuşlar dışında tamamen kapatıldığını bildirdi.

İran’da öldürülen Hamas siyasi şefi İsmail Haniye kimdir?

Hamas’ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin’in himayesinde olan Haniye, grubun uluslararası diplomasisinde kilit bir isimdi.

Hamas, siyasi şefi İsmail Haniye’nin öldürülmesini cevapsız kalmayacak ciddi bir tırmanış olarak nitelendirdi.

İran’daki suikastı , ABD, Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda aylarca süren müzakerelerin ardından ilerleyen görüşmelerde Gazze’de ateşkes sağlama çabalarına ciddi bir darbe olarak algılanacak.

Haniye, uzun süre Hamas Politbüro başkanlığını yürütmüş ve hareket içinde ılımlı bir isim olarak görülmüştü. Ateşkesin sağlanması için sürdürülen diplomatik çabalarda rolü hayati önem taşıyordu.

2017’de siyasi kanadın başkanı seçildi ve iki yıl sonra Gazze’den ayrılıp Katar’a sürgüne gitti. Sürgünden sonra Filistin grubunun uluslararası diplomasisinin yüzü oldu, Türkiye, İran ve Katar arasında mekik dokudu, Doha’da barınan ve Gazze’ye dönemeyen bir grup Hamas liderine katıldı. Yine de Haniyeh, Gazze’deki Yahya Sinwar gibi sert hatlı figürlerle iletişimin kilit noktası olarak görülüyordu.

Arap diplomatlar ve yetkililer onu Gazze’deki diğer militan seslere kıyasla nispeten pragmatik olarak görüyorlardı ve bazı uzmanlar onu Orta Doğu’daki bölgesel hükümetlerle Hamas adına yürütülen siyasi mücadeleye liderlik eden kişi olarak tanımlıyordu.

Haniye’nin müttefikleri ve hatta eski rakipleri Çarşamba günü suikastı kınamak için harekete geçtiler. Haniye’nin Tahran ziyareti sırasında ölmesinin daha geniş bir tepkiye yol açabileceği endişesi vardı.

   –Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, cinayeti “korkakça bir eylem ve ciddi bir tırmanış” olarak nitelendirdi.

  –Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise suikastı “iğrenç” olarak nitelendirdi.


Haniyeh, 1963 yılında Gazze’nin Şati mülteci kampında doğdu. Gazze’deki üniversitede okurken, Hamas’ın öncüsü olan bir siyasi gruba katıldı ve yerel siyasette ve protestolarda aktif oldu.

1987’de ilk Filistin intifadasında Hamas kurulduğunda ona katıldı ve İsrail tarafından birkaç kez tutuklandı ve hapse atıldı . 1992’de diğer Hamas liderleriyle birlikte sürgüne gönderildi, ancak bir yıl sonra Gazze’ye geri döndü.

Haniye, Hamas’ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin’in himayesine girdi ve 2003’te onun güvendiği bir yardımcısı oldu.

Yasin, 2004’te İsrail tarafından öldürüldü.

Haniyeh, grubun siyasi gündeminin erken savunucularından biriydi ve 2006’da Hamas Filistin parlamento seçimlerinde en fazla sandalyeyi kazandıktan sonra Filistin başbakanı oldu. İsrail’in Gazze’den çekilmesi ve Hamas’ın kontrolü ele geçirmesinin ardından 2007’de Abbas tarafından görevden alındı.

Haniye’nin Hamas’ın Gazze’deki üst düzey lideri olduğu on yıl boyunca İsrail, Haniye’nin liderlik ekibini, örgütün askeri kanadına insani yardımların aktarılmasına yardımcı olmakla suçladı; Hamas ise bu suçlamayı reddetti.

BBC muhabiri Alan Johnston (solda), 2007 yılında Gazze Şehri'nde serbest bırakılan Hamas'ın eski lideri İsmail Haniye'nin yanında elini kaldırıyor.
BBC muhabiri Alan Johnston (solda), 2007’de Gazze Şehri’nde serbest bırakıldıktan sonra Hamas’ın eski İsmail Haniyeh’ine elini kaldırıyor. Fotoğraf: Khalil Hamra/AP

Haniye, 2007 yılında Gazze’de kaçırılan ve yerel bir İslamcı grup tarafından 16 hafta boyunca tutulan BBC muhabiri Alan Johnston’ın serbest bırakılmasında etkili olmuştu .

2017’de Hamas’ın siyasi bürosunun başına seçilene kadar Gazze’yi yönetti. Haniye, kısmen İran’la ilişkileri besleyerek Hamas’ın savaşma kapasitesini oluşturmada önemli bir rol oynadı. Haniye, 2022’de Al Jazeera’ya Hamas’ın İran’dan 70 milyon dolar askeri yardım aldığını söyledi.

Haniye, 2017’de Gazze’den ayrıldığında yerine, İsrail hapishanelerinde yirmi yıldan fazla süre geçiren ve Haniye’nin 2011’de bir esir değişiminin ardından Gazze’ye geri kabul ettiği, sertlik yanlısı Sinwar geçti.

Uzmanlar Sinwar’ın grubun önemli kararları konusunda son sözü söyleyen kişi olduğunu söylüyor . Son görüşmelerde Sinwar iletişimi kesmeye karar verdiğinde, müzakereler sekteye uğradı. Bir Avrupalı ​​diplomatik kaynak  “Bu, kimin kararları verdiğini oldukça etkili bir şekilde vurguladı” dedi.

Haniyeh, 2017’den beri Hamas’ın siyasi ve diplomatik cephesi olarak tanımlanıyor. Orta Doğu’daki diğer güçlerle diplomatik ilişkiler kurmakla meşgul.

İsrail, Hamas liderliğinin tamamını terörist olarak görüyor ve Haniye ile Gazze dışındaki diğer liderleri “Hamas terör örgütünün iplerini çekmeye devam etmekle” suçluyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı , 2018 yılında Haniye’yi terörist olarak tanımladı ve onun “sivillere karşı da dahil olmak üzere silahlı mücadelenin savunucusu” olduğunu ve Hamas faaliyetlerinin “terör saldırılarında tahmini 17 Amerikalının hayatını kaybetmesinden” sorumlu olduğunu söyledi.

Haniye’nin üç oğlu – Hazem, Amir ve Muhammed – 10 Nisan’da İsrail hava saldırısında bulundukları aracın vurulması sonucu Gazze’de öldürüldü. Hamas, Haniye’nin ayrıca saldırıda üç kız ve bir erkek olmak üzere dört torununu kaybettiğini söyledi.

Hamas lideri o dönem yaptığı açıklamada, saldırının, Doha ve Washington’un arabuluculuğunda devam eden müzakerelerde yer alan grubun kalıcı ateşkes ve yerlerinden edilen Filistinlilerin evlerine geri dönmesi taleplerini değiştirmeyeceğini belirtmişti.

Haniyeh, “Gazze’deki tüm halkımız ve tüm aileler kanla ağır bir bedel ödedi ve ben de onlardan biriyim” dedi.

Hamas, lider İsmail Haniye'nin İran'da öldürüldüğünü söylüyor
Hamas, lider İsmail Haniye’nin İran’da öldürüldüğünü söylüyor

About The Author

Bir yanıt yazın