Dünya'nın rekor kıran en sıcak günü bu hafta iki kez yaşandı

Dünya'nın rekor kıran en sıcak günü bu hafta iki kez yaşandı

Dünya’nın rekor kıran en sıcak günü bu hafta iki kez yaşandı

Dünya bu hafta kayıtlardaki en sıcak gününü gördü – iki kez. Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) verilerine göre, Pazar günü, kayıtların 1940’ta başlamasından bu yana en yüksek küresel ortalama sıcaklık için zirveye oturdu, ancak Pazartesi günü tekrar kırıldı.

 

-Pazar 21 Temmuz günü, küresel ortalama yüzey hava sıcaklığı 17.09 °C’de (62.76 °F) zirveye ulaştı ve geçen yıl 6 Temmuz’da kırılan 17.08 °C’lik (62.74 °F) önceki rekoru biraz geride bıraktı .

Ancak rekor uzun süre geçerliliğini koruyamadı – hemen ertesi gün, Pazartesi 22 Temmuz’da cıva 17.15 °C’ye (62.87 °F) fırladı.Dünya’nın rekor kıran en sıcak günü bu hafta iki kez yaşandı.

Bunun, Avrupa Birliği’nin Copernicus programının bir parçası olarak C3S tarafından toplanan belirli bir veri kümesindeki, ERA5’teki ön verilere göre olduğunu belirtmek önemlidir. Bazıları daha da yüksek sıcaklıklar kaydeden veri kümeleri arasındaki fark, bu verilerin nerede toplandığı ve nasıl işlendiği konusundaki farklılıklara dayanır.

 

Belirli farklılıklar bir yana, bu veri kümeleri daha geniş eğilimler konusunda hemfikir olma eğilimindedir; bu eğilimler yalnızca ortalama sıcaklıkta uzun vadeli bir artış göstermekle kalmıyor, aynı zamanda 2023 ve 2024 yıllarının önemli bir farkla önde olduğunu da gösteriyor.

 

-Örneğin, geçen temmuzdan önce en yüksek günlük ortalama sıcaklık rekoru 13 Ağustos 2016’da kırılan 16,8 °C (62,24 °F) idi. Ancak yaklaşık yedi yıl boyunca aynı seviyede kaldıktan sonra, bu rekor 2023 ortasından bu yana neredeyse 60 kez kırılmış oldu.

 

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) İklim Hizmetleri Direktörü Chris Hewitt: “Günlük küresel ortalama sıcaklık rekoruna ilişkin bu yeni rapor dikkat çekicidir çünkü artık bir El Niño sıcak evresinde değiliz ve bu, olağanüstü sıcaklığın uzun bir döneminde meydana geldi – Haziran 2024, üst üste rekor kıran küresel sıcaklıkların on üçüncü ayıydı” .

 

1940'tan bu yana günlük küresel ortalama yüzey hava sıcaklıklarını gösteren, 2023 ve 2024'ün vurgulandığı bir grafik
1940’tan bu yana günlük küresel ortalama yüzey hava sıcaklıklarını gösteren, 2023 ve 2024’ün vurgulandığı bir grafik

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, 2024’ün kayıtlardaki en sıcak yıl olma şansı yüksek, bu unvanı şu anda 2023 elinde tutuyor .

Bu yılın ilk yarısı geçen yılın aynı dönemine göre sürekli olarak daha sıcaktı, ancak 2023’ün son dört ayı o kadar anormal derecede sıcaktı ki 2024’ün buna yetişip yetişmeyeceği henüz belli değil, özellikle de bir La Niña evresi muhtemel. Her iki durumda da, bu yıl rahatça ilk 5’e girecek.

C3S Direktörü Carlo Buontempo: “Gerçekten şaşırtıcı olan, son 13 ayın sıcaklığı ile önceki sıcaklık rekorları arasındaki farkın ne kadar büyük olduğudur. Şu anda gerçekten keşfedilmemiş bir bölgedeyiz ve iklim ısınmaya devam ettikçe, gelecek aylarda ve yıllarda yeni rekorların kırıldığını göreceğiz.”

 

Ve evet, belli bir tipteki insan yorumlara koşup Dünya’nın geçmişte çok daha sıcak olduğunu ve iklimin daha önce birçok kez büyük ölçüde değiştiğini belirtmeden önce: biliyoruz. Bu yüzden bu bulgular her zaman “kayıtlarda” gibi terimlerle ifade edilir. Ancak daha uzun vadeli çalışmalar, yaklaşık 125.000 yıldır bu kadar yüksek sıcaklıkların görüldüğü sürekli dönemleri görmemiş olabileceğimizi ve hızlı iklim değişikliği dönemlerinin genellikle şu anda görmeye başladığımız gibi kitlesel yok oluşlarla noktalandığını öne sürüyor.

Yani evet, yaşamın kendisi etkileyici bir şekilde dirençlidir ve Dünya muhtemelen Güneş patlayana kadar bir şekilde yaşamaya devam edecektir . Ama insanların biraz daha uzun süre hayatta kalabilmesine yardımcı olabilseydik güzel olurdu

 

 

 

 

 

About The Author

Bir yanıt yazın