Bilim İnsanları Daha İyi Uyku İçin Kolay Bir Işık Hilesi Bulmuş Olabilir

Bilim İnsanları Daha İyi Uyku İçin Kolay Bir Işık Hilesi Bulmuş Olabilir

Bilim İnsanları Daha İyi Uyku İçin Kolay Bir Işık Hilesi Bulmuş Olabilir

 

Araştırmacılar, iyi bir gece uykusu almanın çözümünün parlak ışık olabileceğini buldu.

JAMA Network Open dergisinde yayınlanan yeni bir makaleye göre, parlak ışığa maruz kalmanın depresyon semptomlarını tedavi etmeye yardımcı olduğu daha önce bulunmuştu ve bunun nedeni, daha iyi uyumamıza yardımcı olması olabilir.

Bu nedenle, parlak ışığa çıkmak hem ruh halinize hem de uykunuza iyi gelebilir.

-Araştırmacılar: “Parlak ışık terapisi (BLT) depresyon semptomlarını tedavi edebilir, ancak ışığın ruh halini iyileştirici etkilerinin nasıl olduğu hala araştırılıyor. Burada, parlak ışık ve depresyon semptomları arasındaki ilişkide uyku düzenliliğini değerlendiriyoruz”

6.600’den fazla kişiden alınan verileri, parlak ışıkta geçirilen süreyi, depresyon belirtilerini, uyku düzenini ve D vitamini seviyelerini nasıl ölçtüklerini anlatıyorlar.

-Daha fazla parlak ışığa maruz kalan kişilerin daha az depresyon semptomu yaşadığını ve ayrıca daha düzenli bir uyku programına sahip olduklarını buldular.

-Ayrıca artan D vitamini seviyelerinin daha iyi uykuyla ilişkili olduğunu, ancak daha düşük depresyonla ilişkili olmadığını buldular.

-Ayrıca daha iyi bir uyku düzeninin daha düşük depresyonla ilişkili olduğunu buldular.

Uyku ve depresyon birçok yönden yakından bağlantılıdır ve her durum diğerini potansiyel olarak etkiler. Uyku ve ruh hali düzenlemesi, serotonin ve norepinefrin gibi benzer nörotransmitterleri içerir ve bu nörotransmitterlerdeki dengesizlikler hem uyku bozukluklarına hem de depresyona katkıda bulunabilir.

-Ayrıca depresyon vücudun iç saatini (sirkadiyen ritimleri) bozarak düzensiz uyku düzenine yol açabilir ve bunun tersi olarak düzensiz uyku düzeni sirkadiyen ritimleri etkileyerek ruh hali bozukluklarına neden olabilir.

-Araştırmacılar: “Bu çalışmada, daha fazla uyku düzenliliği, daha fazla parlak ışığa maruz kalma ile daha düşük depresyon semptomları arasındaki ilişkiyi kısmen açıkladı. Daha fazla D vitamini daha düzenli uyku zamanlamasıyla ilişkilendirildi ancak depresyonla ilişkilendirilmedi..

Bulgularımız, daha fazla gündüz ışığına maruz kalanlarda depresyonun azaldığını destekleyen önceki nüfus tabanlı araştırmalarla örtüşüyor. Parlak ışık terapisi, muhtemelen uyku ve sirkadiyen sistem üzerindeki etkileriyle, çok sayıda ruh hali sonucunu iyileştirmede etkili olabilir.”

Araştırmacılar, bu tür kesitsel analizlerin ışığın uyku veya depresyon üzerindeki etkilerini kanıtlayamayacağını, ancak ışığa daha fazla maruz kalmanın ruh halini iyileştirebileceğini öne sürüyorlar.

Ruh halinin dışarıda geçirilen zamanı ve/veya parlak ışıktan kaçınmayı da etkileyebileceğini göz ardı edemesek de, sonuçlarımız bu faktörlerin nedenselliğini test etmek için daha fazla prospektif analize ihtiyaç olduğunu desteklemektedir. [Parlak ışık terapisi] ile ilgili gelecekteki çalışmalar uyku düzenliliğinin rolünü göz önünde bulundurmalıdır.”

Bilim İnsanları Daha İyi Uyku İçin Kolay Bir Işık Hilesi Bulmuş Olabilir
Bilim İnsanları Daha İyi Uyku İçin Kolay Bir Işık Hilesi Bulmuş Olabilir

About The Author

Bir yanıt yazın