UÇAN ARABA BİR GO-KART GİBİ KULLANILIYOR, BİR HELİKOPTER GİBİ HAVADA ASILI KALIYOR 

UÇAN ARABA BİR GO-KART GİBİ KULLANILIYOR, BİR HELİKOPTER GİBİ HAVADA ASILI KALIYOR 

UÇAN ARABA BİR GO-KART GİBİ KULLANILIYOR, BİR HELİKOPTER GİBİ HAVADA ASILI KALIYOR 

Otoyol hızlarında gidiyor, bir go-kart gibi idare ediliyor, üç saniyede sürüş modundan uçuş moduna geçiyor, dikey olarak havalanıyor ve hibrit güç aktarma organıyla üç saate kadar uçabiliyor.

Merkezi Avustralya, Melbourne’de bulunan – ancak açıkça Çin’de de varlığı bulunan – Pegasus artık merkez ofisini ve üretim tesislerini Las Vegas’a taşıyor.

Şirket, uçan araba tasarımı üzerinde 2009’dan beri çalıştığını söylüyor. Gerçekten de proje oldukça gelişmiş görünüyor ve şirketin ilk uçuşunu 2016 civarında gerçekleştiren çıplak erken prototipleri, yerini 2021’de ilk kez görücüye çıkan yakışıklı, tamamen kapalı Pegasus E’ye çoktan bıraktı.

Aslında, karbon fiber çubuklar kullanılarak, çıplak kemikli açık tekerlekli araç şasisi aşılanmış, otomatik hızlı katlanan rotor kanatlarına sahip küçük, tek kişilik bir helikopter.

Hibrit tahrik sisteminin elektrikli kısmının tam olarak nereden geldiği tam olarak belli değil, ancak yanma gücü, yaklaşık 160 beygir gücü üreten hafif, vızıltılı “Pegasus 800” iki zamanlıdan geliyor gibi görünüyor.

Daha fazla ayrıntıya girmeden önce, terk edilmiş bir sanayi bölgesinde çekilmiş, açıkça çılgınca olan “sadece Çin’de” şehir içi uçuş test görüntülerini görmelisiniz.

Pegasus 265 kg (585 lb) kuru ağırlık veriyor, bu yüzden ultra hafif olarak nitelendirilmeyecek.

Ancak 60 litrelik (16 galon) dolu bir tankta, 160 km/saate (100 mph) kadar hızlarda ve 1.800 m’ye (5.900 ft) kadar irtifalarda 101 kg (222 lb) faydalı yük ile uçacak – ve 3 saatlik, 420 km (261 mil) menzili, tamamen elektrikli eVTOL’lerin şu anda sağlayabileceğinden çok daha fazla.

Yolda, küçük tekerleklerine rağmen Pegasus E, 120 km/s’den (75 mph) daha hızlı gitmesini engelleyen elektronik bir sınırlayıcı olmasına rağmen, otoyol hızlarıyla başa çıkabilir.

Kompakt boyutu, standart garajlara ve normal büyüklükteki park yerlerine sığmasını sağlar ve pratiklik açısından birkaç kutuyu işaretler.

Ve bir go-kart gibi çalıştığını söylediğimizde…

Şu şeye bakın, düzgün bir tekerlek yukarı kalkıyor, gerçek bir go-kart pistinde yanlamasına kırbaçlanıyor, Victoria Police boyasıyla tamamlanmış. Dürüst olmak gerekirse, çok fazla eğlenceli görünüyor.

Karbon fiber gövde ilginç bir şekilde iki yukarı doğru açılan kapı içeriyor – bu tek kişilik bir araçta ağırlığı israf etmenin garip bir yolu. Ancak kontroller güzel ve düzenli bir şekilde yapılmış gibi görünüyor, sürüş ve uçuş modları arasında çift görev yapan üç ayak pedalı, sürüş için bir direksiyon simidi ve (varsaydığımız kadarıyla) uçuş için toplu ve döngüsel çubuklar dahil.

Ve evet, güvenlik açısından, ne yaptığınızı biliyorsanız bu makineleri yumuşak bir inişe otomatik olarak döndürebilirsiniz.

Pegasus, Avustralya Sivil Havacılık Güvenlik Otoritesi’nden uçuşa elverişlilik sertifikası aldığını ve bunun mevcut düzenlemeler kapsamında uçmasına izin verdiğini söylüyor.

Şirket, bu CASA sertifikasının, önümüzdeki aylarda ABD kıyılarına ulaştığında benzer bir kayda hızlı erişim sağlamasına izin vereceğini söylüyor.

Avustralya’da, şu anda bu makineyi uçurmak için bir eğlence amaçlı helikopter pilotu lisansına ihtiyacınız var –

Şirketin web sitesinde “FAA özel Pilot yazılı sınavını başarıyla tamamladıysanız ve ayrıca şirket tarafından zorunlu tutulan araç tanıma ve operatör eğitim programlarını tamamladıysanız, Pegasus’u pilot lisansı olmadan uçurmak mümkündür” yazıyor.

Yol tesciline gelince, bu daha zor olabilir.

Pegasus “VicRoads sertifikasyonu devam ediyor” diyor, ancak bunun bir araba olarak nasıl nitelendirilebileceği tam olarak belli değil. Farlara, stop lambalarına, sinyallere ihtiyacı olacak… Ah, ve tam çarpışma testi, hava yastıkları, emisyon sertifikası (iki zamanlıyla iyi şanslar) ve Avustralya’da yol tesciliyle satılacak Tanrı bilir başka neler.

Pegasus Sports: Eş eksenli bir helikopter etrafında inşa edilmiş üç tekerlekli bir üç tekerlekli bisiklet
Pegasus Sports: Eş eksenli bir helikopter etrafında inşa edilmiş üç tekerlekli bir üç tekerlekli bisikletAmerika Birleşik Devletleri’nde biraz daha az bürokrasi olabilir, ancak tipik olarak bu tür araçlar üç tekerlekli düzenleri tercih eder, çünkü o zaman motosiklet olarak nitelendirilebilir ve daha katı güvenlik kontrol kutularının çoğundan kaçınabilirler.Dört tekerlek çok daha karmaşık hale gelir.Dolayısıyla ABD’de satılması en muhtemel versiyon muhtemelen yukarıdaki üç tekerlekli Pegasus Sports’tur; bu modelde kuyruk rotoru düşürülmüş ve bunun yerine yığılmış koaksiyel üst rotor sistemi kullanılmıştır .Ancak Urban Air Mobility News’e göre satışa çıkacak olan belirli model aşağıdaki dört tekerlekli, iki kişilik, yan yana “Air Ferrari”. Kurumsal bir iletişimde başkasının ticari markasını böyle kullanmak cesur bir hareket ve kulağımıza biraz dava bekliyormuş gibi geliyor, ancak render’larda kesinlikle harika görünüyor.

"Air Ferrari" iki kişilik araç harika görünüyor ve yan yana ATV olarak konumlandırılabilir
“Air Ferrari” iki kişilik araç harika görünüyor ve yan yana ATV olarak konumlandırılabilir
Pegasus

Pegasus’a ulaştık ve bu proje hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyoruz

Bu arada, ekip 2025’te beklenen 10 üniteden, 2030’a kadar yılda 900 üniteye kadar üretimi artırmak için yatırım arıyor ve dünyanın önde gelen uçan araba üreticisi olma hedefini taşıyor.

Fiyatlandırmaya gelince, bu sadece şu aşamada müşteriler için geçerli, ancak görünüşe göre düzgün bir süper otomobilin sınırları içerisinde, ki bu da beklediğimiz şey. Mevcut prototipler kesinlikle düzenli küçük ürünler gibi görünüyor, bu yüzden yol sertifikasyonunun nasıl ilerleyeceğini görmek büyüleyici olacak.

Pegasus uçan araba WeFunder kampanyası
UÇAN ARABA BİR GO-KART GİBİ KULLANILIYOR, BİR HELİKOPTER GİBİ HAVADA ASILI KALIYOR 
UÇAN ARABA BİR GO-KART GİBİ KULLANILIYOR, BİR HELİKOPTER GİBİ HAVADA ASILI KALIYOR

 



 

 

About The Author

Bir yanıt yazın