Yatmadan hemen önce yemek yemek zararlı mıdır?

Yatmadan hemen önce yemek yemek zararlı mıdır?

Yatmadan hemen önce yemek yemek zararlı mıdır?

Yatmadan önce yemek yemenin kötü bir fikir olduğu yaygın bir inanıştır, çoğunlukla kilo almanıza neden olacağı için.

Gerçek şu ki bu kadar basit değil ve bu teorinin arkasındaki düşünce aslında oldukça tartışmalı.

Çoğu beslenme ve uyku uzmanı, yatmadan hemen önce tam boy bir öğün yemenin ideal olmadığı konusunda hemfikirdir, ancak hafif bir atıştırmalığın herhangi bir soruna yol açması olası değildir.

Bir diyetisyen olarak, hiç yememenizi veya yatmadan iki ila üç saat önce hafif bir atıştırmalıkla sınırlamanızı öneririm.

Yatmadan önce neden büyük bir öğün yememelisiniz

Hayat meşguldür; olaylar olur ve bazen yatağa girmeden hemen önce yemek yemeniz gerekir. Ancak ben bunu alışkanlık haline getirmezdim.

Vücudunuzun gün boyunca işlev görmenize ve geceleri uyumanıza yardımcı olan iç 24 saatlik saati olan sirkadiyen ritminiz , farklı şeyler tarafından kolayca bozulabilir. Bunlardan biri de geceleri ağır yemekler yemektir.

-Sirkadiyen ritminizle uyum içinde olmak metabolizmanızın en iyi şekilde çalışmasını sağlar.

-Ayrıca, vücudunuzun hareket ettiği, su içtiği ve sağlıklı beslenmeyi kolaylaştıran diğer temel şeyleri yaptığı gün içinde sindirimin gerçekleşmesi daha iyidir.

Geceleri, siz uyurken, sindirim sisteminiz de dahil olmak üzere vücudunuz dinlenebilir ve iyileşebilir .

Peki ya atıştırmalıklar?

Yatmadan önce hafif bir şeyler yemek çoğu insan için iyidir. Ancak, atıştıracaksanız doğru seçimi yaptığınızdan emin olun.

-Gece çökerken, sağlıksız yiyecek seçimleri yapma olasılığınız daha yüksektir. Cips veya krakerlere uzanma olasılığınız daha yüksektir. Tatlıya düşkünseniz, elma yerine kurabiye isteme olasılığınız daha yüksektir.

Kan şekeri seviyelerini hızla artıran daha fazla işlenmiş karbonhidrat seçtiğinizde, bu uyku kalitenizi bozabilir ve vücudunuzun kan şekeri seviyelerini dengelemek için daha fazla çalışmasına neden olabilir.

-Yatmadan önce atıştırıyorsanız, meyve ve peynir gibi seçeneklere yönelmeyi deneyin, böylece meyveden gelen karbonhidratlar peynirden, patlamış mısırdan veya bir avuç fındıktan gelen yağ ve proteinle eşleştirilir. Bu atıştırmalıkların kan şekeri seviyelerinizi gece boyunca sabit tutma olasılığı çok daha yüksektir.

Ya geceleri çok fazla yeme alışkanlığınız varsa?

İnsanların farklı sebeplerden dolayı geceleri çok fazla yemesi yaygındır ve bu alışkanlıktan kurtulmak zor olabilir. Eğer bu size benziyorsa, şu ipuçlarını deneyin:

  -Gün boyunca yeterli miktarda yiyin

Gün boyunca çok az yemek yemek, geceleri aşırı yeme olasılığına karşı kendinizi hazırlamanın en kesin yollarından biridir . Aşırı dolu bir mideyle uyumak, çok aç olmadan uyanmak, böylece öğlene kadar yemek yememek ve sonra döngüyü tekrar başlatmak kolaydır.

Protein, lif, sağlıklı yağlar ve karbonhidratları öne çıkaran günde üç dengeli öğün yemeye çalışın. Bu denge, kan şekeri seviyelerinin daha stabil kalmasına yardımcı olur, böylece geceleri yemek konusunda açlık hissetmezsiniz.

   -Geceleri kendinizi eğlendirin

Kendinizi mutfakta dolaşırken ve buzdolabını gecede 15 kez açarken buluyor musunuz? Gerçekten aç olduğunuz için değil, sıkıldığınız için mi? Yalnız değilsiniz.

Gece geç saatlerde yemek yeme genellikle yiyecek bulunduğu ve televizyon izlerken veya başka bir şey yaparken yapılacak bir şey olduğu için gerçekleşir. Anlamsız atıştırmalıklarla uğraşmak yerine, yorulana kadar müzik dinlemeyi, kitap okumayı veya bir arkadaşınızı aramayı deneyin.

   -Daha düşük stres

Hayat streslidir, bu yüzden saat 22:00’de bir pint dondurma yemek istediğinizden daha sık yaptığınız bir şey olabilir. Stresli olduğumuzda, yüksek şekerli ve yağlı rahatlatıcı yiyeceklere yönelme olasılığımız daha yüksektir . Hayatımızdaki stresi her zaman kontrol edemesek de, tepkiyi kontrol etmek için elimizden gelenin en iyisini yapabiliriz. Yatmadan önce rahatlamanıza yardımcı olacak şeyler bulun, örneğin en sevdiğiniz TV şovlarını açmak, kitap okumak veya hatta yatmadan önce hafif meditasyon yapmak veya esnemek.

Sonuç olarak

Yatmadan önce yemek yemek otomatik olarak kilo alacağınız anlamına gelmez. Yatmadan önce yediğiniz yiyecek türleri daha önemlidir.

Yine de uyku sizin için bir dinlenme ve vücudunuzun süreçleri için bir iyileşme dönemidir. Bu nedenle, yatmadan birkaç saat önce yemek yememek veya en azından hafif bir atıştırmalıkla sınırlı kalmak idealdir, böylece vücudunuz bu zamanı sindirime değil iyileşme süreçlerine ayırabilir.

Yatmadan önce atıştırıyorsanız, aşırı işlenmiş yiyecekler yerine daha sağlıklı seçimlere bağlı kalmanız önerilir.

Yatmadan hemen önce yemek yemek zararlı mıdır?
Yatmadan hemen önce yemek yemek zararlı mıdır?


 

 



 

 

About The Author

Bir yanıt yazın