Ev Yapımı Ekmek

Ev Yapımı Ekmek

Ev Yapımı Ekmek

Sadece altı basit kiler malzemesiyle yapılan EN İYİ ve en basit ev yapımı Ekmek tarifi için başka yere bakmayın!
Taze pişmiş ekmeği yemenin en sevdiğimiz yolu ev yapımı çilek , ahududu veya şeftali reçelidir.

Bu ekmek tarifinde sevilecek çok şey var, ancak en iyi kısımlarını vurgulamam gerekirse, sadece raf ömrü uzun malzemeler gerektirmesi (süt, yumurta veya tereyağı gerekmiyor!) ve yapımı KOLAY ve hatasız!

İster yeni başlayan ister deneyimli bir ekmek üreticisi olun, bunu mahvedemezsiniz ve bayılacağınızdan eminim!

Gerekli Malzemeler:

  • Ilık su: Mayayı aktive etmek için.
  • Aktif Kuru Maya: Tarif kartındaki uyarlama notlarımı takip ederek, anında veya hızlı kabaran maya ile ikame edilebilir.
  • Toz şeker veya bal: Şeker, mayayı “beslemek” ve ekmeği yumuşatmak için kullanılır.
  • Tuz: Tadı arttırmak için
  • Yağ: Bitkisel veya kanola yağı veya eritilmiş tereyağı ikame edilebilir
  • Un: Ekmeklik Un veya Çok Amaçlı Un, tarifte herhangi bir değişiklik yapılmadan kullanılabilir. Kullanılan unun tam miktarı farklı faktörlere (yükseklik/nem vb.) bağlı olarak değişecektir. Önemli olan hamurun dokusudur . Pürüzsüz olmalı ve kasenin kenarlarından çekilmelidir. Çok fazla un eklememeniz önemli yoksa ekmeğiniz çok sert olur. Hamur temiz parmakla dokunulduğunda hafif yapışkan bir kıvamda olmalıdır.
  • su bardağı ılık su 
  • yemek kaşığı aktif kuru maya
  • 1/4 su bardağı bal veya şeker
  • çay kaşığı tuz
  • Yemek Kaşığı yağ (kanola veya bitkisel)
  • 4 – 5 1/2 su bardağı çok amaçlı un veya ekmek unu

Talimatlar

    • Hamuru hazırlayın: Büyük bir kaseye veya miksere maya, su ve bir tutam şeker veya bal ekleyin. Köpürene ve kabarcıklar oluşana kadar 5-10 dakika dinlenmeye bırakın. (Buna mayanın aktif olduğundan emin olmak için “mayalama” denir. Eğer köpürmüyorsa maya işe yaramaz ve taze maya ile baştan başlamanız gerekir).
  • Kalan şekeri veya balı, tuzu, yağı ve 3 su bardağı unu ekleyin. Karıştırın.
  • Bir bardak daha un ekleyin ve birleştirmek için karıştırın. Mikser çalışırken, hamur kasenin kenarlarından ayrılmaya başlayıncaya kadar, her defasında yarım bardak olacak şekilde daha fazla un ekleyin. Hamur pürüzsüz ve elastik olmalı, temiz parmağa hafifçe yapışmalı, ancak aşırı yapışkan olmamalıdır. Gerekirse biraz daha un ekleyin.
  • Hamuru yoğurun: Hamuru orta hızda 4-5 dakika yoğurun (veya hafif unlanmış bir yüzeyde ellerinizle 5-8 dakika yoğurun).
  • İlk Mayalanma: Büyük bir kabı yağ veya pişirme spreyi ile yağlayın ve hamuru içine yerleştirin, üzerini kaplayacak şekilde çevirin. Bir mutfak havlusu veya streç filmle örtün ve yaklaşık 1 ½ saat, hacmi iki katına çıkana kadar ılık bir yerde* mayalanmaya bırakın.
  • İki adet 9×5” ekmek kalıbının her tarafına bol miktarda pişirme spreyi sıkın. (Ben kalıpların tabanını küçük bir parça parşömen veya mumlu kağıtla kaplamayı da seviyorum ama bu isteğe bağlı.)
  • Hava kabarcıklarını gidermek için hamuru iyice bastırın. İki eşit parçaya bölün. Her bir topu uzun kütükler haline getirin ve yağlanmış ekmek kalıplarına yerleştirin.
  • İkinci yükselme: İki parça plastik ambalajı pişirme spreyi ile püskürtün ve yavaşça tavaların üzerine koyun. Hamurun yaklaşık 45 dakika ila bir saat boyunca veya somun tavalarının yaklaşık 1 inç üzerine çıkana kadar tekrar yükselmesine izin verin. Kaplamayı yavaşça çıkarın.
  • Fırında pişirin: Fırını önceden 180 C’ye ısıtın. Ekmeği yaklaşık 30-33 dakika veya üstü altın rengi kahverengi olana kadar pişirin. Bir somunun üstüne hafifçe vurun; kulağa içi boş geliyor olmalı.
  • Somunları bir tel soğutma rafına ters çevirin. Üstlerine tereyağı sürün ve dilimlemeden önce en az 10 dakika soğumaya bırakın.
  • Soğuduktan sonra hava geçirmez bir kapta veya torbada oda sıcaklığında 2-3 gün veya buzdolabında 5 güne kadar saklayın.

Notlar

Un: Ekmeklik un veya çok amaçlı un, tarifte herhangi bir değişiklik yapılmadan kullanılabilir. Ekmek unu biraz daha çiğnenebilir bir somun üretecektir.

Maya: Anında veya Hızlı Yükselen maya yerine, ilk adımda hamurun “mayalanmasını” atlayın ve 2. adımda mayayı kaseye ekleyin. Hamurun ilk kabarmasını tamamlamasına izin verin ve ardından yuvarlayıp somun şeklinde şekillendirin ve tekrar kabarın (instant maya ile kabarma süreleri çok daha hızlı olacaktır).

Hızlı Mayalanma İpucu:

İlk mayalanmanın mayalanma süresini hızlandırmak için hamuru ilk mayalanmaya kadar hazırlayın, iyice yağlanmış bir kaseye koyun ve hamurun her yerini yağlamak için bir kez çevirin. Kaseyi streç filmle örtün. Fırını 180 dereceye önceden ısıtın, sonra fırını kapatın. Kaseyi fırına yerleştirin, fırın kapağını hafifçe aralık bırakın. İki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın. Sonra çıkarın, yumruklayın ve somun şekline getirin.

İleriye gitmek için: İlk kabarmadan önce, 4. adımı uygulayarak ekmek hamurunu hazırlayın. Büyük, hava geçirmez bir kaba koyun ve bir güne kadar buzdolabında saklayın. Buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Zımbalama ve somun oluşturma işlemine devam edin.

Dondurma Talimatları:

Hamuru dondurmak için:

İkinci kabarmadan önce tarifi (6) numaralı adıma göre hazırlayın. Şekillendirilmiş somunları dondurucuda saklanabilen veya tek kullanımlık alüminyum ekmek tavasına yerleştirin. Çift kat alüminyum folyo ile sıkıca kapatın ve 3 aya kadar dondurun. Pişirmeye hazır olduğunuzda, somunların çözülmesini bekleyin ve oda sıcaklığında (yaklaşık 5 saat) ikinci kabarmayı tamamlayın. Belirtildiği gibi pişirin.

Pişmiş ekmeği dondurmak için:

Pişmiş ekmeğin tamamen soğumasını bekleyin. Her somunu dondurucuda güvenli, yeniden kapatılabilir bir torbaya koyun ve 3 aya kadar dondurun. Tezgahın üzerinde oda sıcaklığında veya gece boyunca buzdolabında çözdürün.

Ekmek Makinası: Eğer ekmek makinası kullanıyorsanız bu tarifi ikiye bölerek 1 somun yapabilirsiniz (makinenizin kapasitesine göre).

Profesyonel İpuçları:

  1. Taze maya kullanın! Mayanız son kullanma tarihi geçmişse veya bozulmuşsa, ekmek düzgün şekilde kabarmaz. Bunu tarifin 1. adımında test edeceğiz. En iyi kaliteyi korumak için mayayı buzdolabında saklayın.
  2. Ekmeğin kabarma süresini hızlandırmak için: Hamuru ilk kabarıncaya kadar yapın, iyice yağlanmış bir kaseye koyun ve bir kez çevirerek hamurun her yerini yağlayın. Kaseyi plastik ambalajla örtün. Fırını 80 derece C’ye önceden ısıtın, ardından fırını kapatın. Kaseyi fırına yerleştirin, fırın kapağını hafif aralık bırakın. İki katına çıkana kadar yükselmesine izin verin. Daha sonra çıkarın, delin ve somun şekline getirin.

Ekmek Yapma Makinesine veya Stand Mikserine ihtiyacım var mı?

HAYIR! Bu beyaz ekmek tarifi için herhangi bir özel ekipmana ihtiyacınız yok. Stand mikseriniz varsa bu işlemi kolaylaştırır, ancak bir karıştırma kabı ve tahta kaşık kullanarak hamuru ellerinizle yoğurabilirsiniz. Elinizde varsa bu tarifle ekmek makinesini kullanabilirsiniz ancak makinenizin kapasitesine göre tarifi yarıya indirmeniz (yalnızca 1 somun yapmak için) gerekebilir.

Ekmek Nasıl Yapılır:

  1. Mayayı kanıtlayın:  Büyük bir kaseye veya stand mikserine maya, su ve bir tutam şeker veya bal ekleyin. Köpürene ve kabarcıklar oluşana kadar 5-10 dakika dinlenmeye bırakın. (Buna mayanın aktif olduğundan emin olmak için “mayalama” denir. Eğer köpürmüyorsa maya işe yaramaz ve taze maya ile baştan başlamanız gerekir).
  2. Hamuru hazırlayın: Kalan şekeri veya balı, tuzu, yağı ve 3 su bardağı unu ekleyin. Birleştirmek için karıştırın. Bir bardak daha un ekleyin ve birleştirmek için karıştırın. Mikser çalışırken, hamur kasenin kenarlarından ayrılmaya başlayıncaya kadar, her defasında yarım bardak olacak şekilde daha fazla un ekleyin.
  3. Hamuru yoğurun: Hamuru orta hızda 5 dakika karıştırın (veya ellerinizle hafifçe unlanmış bir yüzeyde 5-8 dakika yoğurun). Hamur pürüzsüz ve elastik olmalı, temiz parmağa hafifçe yapışmalı, ancak aşırı yapışkan olmamalıdır.
  4. İlk Yükseltme: Büyük bir kaseyi yağ veya pişirme spreyi ile yağlayın ve hamuru içine yerleştirin. Üzerini bir bulaşık havlusu veya plastik ambalajla örtün ve sıcak bir yerde* iki katına çıkana kadar (yaklaşık 1 ½ saat) kabarmaya bırakın.

5. Hamuru iyice bastırarak içindeki hava kabarcıklarını çıkarın.

6. İki eşit parçaya bölün. Her topu uzun kütükler haline getirin ve yağlanmış ekmek kalıplarına yerleştirin.

7. İkinci yükselme: İki parça plastik ambalajı pişirme spreyi ile püskürtün ve yavaşça tavaların üzerine koyun. Hamurun yaklaşık 45 dakika ila bir saat boyunca veya somun tavalarının 1 inç üzerine çıkana kadar tekrar yükselmesine izin verin.

8.Pişirme: Fırın raflarını alt/orta konuma ayarlayın. Fırını 350 F’ye önceden ısıtın. Ekmeği yaklaşık 30-33 dakika veya üstü altın rengi kahverengi olana kadar pişirin. Bir somunun üstüne hafifçe vurun; içi boş gibi bir ses çıkarmalıdır.

Pişen somunları tel soğutma rafına ters çevirin. Üstlerine tereyağı sürün ve dilimlemeden önce en az 15 dakika soğumaya bırakın.

 

Saklama: Ekmeği soğuduktan sonra hava almayan bir kapta veya torbada oda sıcaklığında 2-3 gün, buzdolabında ise 5 güne kadar saklayabilirsiniz.

 

Varyasyonlar:

  • Tarçınlı çörek: Hamuru yumrukladıktan ve iki parçaya böldükten sonra (adım 7) her parçayı büyük bir dikdörtgene açın. ¼ su bardağı şekeri ve 2 çay kaşığı öğütülmüş tarçını karıştırın. Tarçınlı şeker karışımını üstüne serpin, kenarlarda 1 inçlik bir kenarlık bırakın. Hamuru çok sıkı bir şekilde rulo haline getirin. Uçlarını sıkıştırarak kapatın ve hazırladığınız somun kalıplarına dikiş tarafı aşağı bakacak şekilde yerleştirin. 8. adımla devam edin.
  • Üzümlü Ekmek – 3. adımda ekmek hamuruna 2 su bardağı kuru üzüm ekleyin, ardından tarçınlı karışım eklemek için yukarıdaki talimatları izleyin.

Üç dilim tereyağlı ekmek.Artan Ekmeklerin Kullanım Alanları:

Ev yapımı ekmek 2-3 gün sonra kurur, ancak ekmek dilimleri kullanarak yaptığım birçok tarifim var, bunlardan bazıları:

Ev Yapımı Ekmek
Ev Yapımı Ekmek

About The Author

Bir yanıt yazın