Pirinç Dolması

Pirinç Dolması

Pirinç Dolması

Çam fıstığı ve kurutulmuş kuş üzümü ile süslenmiş, daha sonra porsiyonlara bölünüp üzüm yapraklarına sarılmış yumuşak, limon kokulu pirinç dolgusu.

İçindekiler

  • 1 1/2 bardak ( 360 ml) sızma zeytinyağı, bölünmüş
  • 1 büyük soğan (284 g), ince doğranmış
  • çay kaşığı (12g) Elmas Kristal koşer tuzu ; sofra tuzu için hacimce yarısı kadar kullanın
  • 1 1/2 çay kaşığı ( gr) taze çekilmiş karabiber
  • 1/8 çay kaşığı karbonat
  • 6 yemek kaşığı domates salçası  90 g ,
  • 1 bardak uzun taneli beyaz pirinç (200 g) , durulanmış ve suyu süzülmüş
  • 2 bardak ( 480 ml) su ( bölünmüş )
  • 3/4 bardak (175 ml) taze limon suyu , 4 ila 5 limon, bölünmüş
  • 1/4 bardak  kurutulmuş kuş üzümü30 g ), isteğe bağlı
  • 2 yemek kaşığı (8 gr) düz yapraklı maydanoz , doğranmış
  • 1/4 su bardağı ( 42 gr) çam fıstığı
  • Salamurada bir kavanoz üzüm yaprağı 
  • 1 limondan 4 limon dilimleri

Talimatlar

  1.  3/4 bardak zeytinyağı, soğan, tuz, karabiber ve kabartma tozunu birleştirin. Orta-yüksek ateşte, tava cızırdamaya başlayana kadar sık ​​sık karıştırarak pişirin. Isıyı orta dereceye düşürün ve sık sık karıştırarak, soğanlar tamamen yumuşayana ve tencerenin dibine yapışmaya başlayana kadar 6 ila 8 dakika pişirin.

    Pişmiş soğan ve soğanlara kabartma tozu eklenmesini gösteren iki resim kolajı
  2. Domates salçasını ekleyin ve yağ kırmızı oluncaya kadar sürekli karıştırarak yaklaşık 2 dakika pişirin. Kullanıyorsanız pirinç, 1 su bardağı su, 1/2 su bardağı limon suyu ve kuş üzümü ekleyin. Isıyı orta-yüksek seviyeye yükseltin ve kaynamaya getirin. Isıyı orta-düşük seviyeye indirin ve pirinci, ara sıra karıştırarak, taneler al dente olana ve sıvının çoğu emilene kadar yaklaşık 17 dakika pişirin.

    Kuş üzümü ve pirinç eklemeyi ve soğanla pişirmeyi gösteren iki resim kolajı
  3. Pirinç karışımını orta boy bir kaseye aktarın. Esnek bir spatula kullanarak maydanozu ve çam fıstıklarını ekleyin ve tuz ve karabiberle tatlandırın. Pirinç karışımının yaklaşık 45 dakika oda sıcaklığına kadar soğumasını bekleyin.

    Yeşiller içinde katlanmanın üstten görünümü
  4. Bu arada geniş bir kaseyi ılık musluk suyuyla doldurun ve bir kenara koyun. Üzüm yapraklarını kavanozdan çıkarın. Yaprakları su dolu bir kaseye aktarın. Yaprakları birbirinden ayırmak için yavaşça çevirin ve akan suyun altında yavaşça durulayın.  22 adet sağlam üzüm yaprağını birer birer salata döndürücünün sepetine aktarın ve bunları tabanın etrafına ve üzerine eşit şekilde yerleştirin. Salata döndürücü kullanarak yaprakları yavaşça döndürün ve bir tabağa aktarın. Toplamda 59 yaprak elde edene kadar yaprakları durulamayı, süzmeyi ve kurutmayı tekrarlayın. (Sarma için 44 mükemmel yaprağa ve tabağa konulduktan sonra üzerini kapatmak için 15 ek yaprağa ihtiyacınız olacak.)

    Dönen yapraklar ve tabakta kurutulmuş yapraklardan oluşan iki resim kolajı
  5. Fırın rafını alt-orta konuma ayarlayın ve fırını 190°C’ye (375˚F) önceden ısıtın.

  6. Üzüm Yapraklarını Sarmak İçin: Bir üzüm yaprağını kaburga tarafı yukarı bakacak ve sap ucu size bakacak şekilde bir kesme tahtası üzerine yerleştirin. Bir soyma bıçağı kullanarak, eğer varsa, yaprağın kendisini kesmemeye dikkat ederek sapın odunsu kalıntılarını çıkarın. Hafifçe yuvarlatılmış, paketlenmiş bir çorba kaşığı (20g) dolguyu yaprağın ortasına sap ucunun hemen üzerine yerleştirin ve bir kaşık kullanarak dolguyu  kaba bir kütük halinde yavaşça şekillendirin. Yaprağın kenarlarını birer birer dolgunun üzerine katlayın. Size en yakın uçtan başlayarak, kütük tamamen kapanana kadar yaprağı kendinizden uzağa doğru yuvarlayın ve bunu yaparken hafifçe bastırın. Yanlardan sarkan yaprak parçalarını kesmek için bir soyma bıçağı veya makas kullanın. Bir pişirme kabının veya kek tepsisinin kısa ucuna, dikiş tarafı aşağı bakacak şekilde aktarın.

    Yuvarlanan sarmanın dört resim kolajı
  7. Ayrılan yağı yeniden birleştirmek için dolguyu karıştırın. Pirinç karışımı bitene kadar kesme, doldurma ve yuvarlama işlemlerini tekrarlayın; sarmayı tavanın uzunluğu boyunca 3 sıra halinde düzenleyin. (Hepsinin tek bir katmana sığması için kütüklerin yavaşça sıkıştırılmasında sorun yoktur; satır başına 12 ila 14 sarmanız olmalıdır.)

    Tavada sarmanın üstten görünümü
  8. İç malzemeden kalan yağı, kalan 1 su bardağı suyu, 1/2 su bardağı sıvı yağı ve kalan 1/4 su bardağı limon suyunu sarmanın üzerine dökün. Sarmanın üzerine 12 ila 15 adet üzüm yaprağını tamamen kaplayacak şekilde yerleştirin ve tavanın kenarlarından aşağıya doğru bastırın. Tavayı folyoyla sıkıca kapatın, ardından fırına aktarın ve tavanın dibinde birkaç yemek kaşığı dışında sıvı kalana kadar pişirin; bu yaklaşık 60 dakika sürecektir, ancak bu noktada birkaç yemek kaşığından fazla sıvı kalırsa, tekrar folyoyla örtün ve tekrar kontrol etmeden önce 15 dakika fırına geri dönün.

    Yağ dökme ve yaprakları katmanlamadan oluşan iki resim kolajı
  9. Tavayı tel rafa aktarın. Folyonun bir köşesini dikkatlice gevşetin, ardından maşa kullanarak buharı serbest bırakmak için folyoyu dikkatlice soyun. Folyoyu tamamen çıkarın, ardından tavayı gevşek bir şekilde kapatmak için kullanın. Sarmanın yaklaşık 90 dakika oda sıcaklığına soğumasını bekleyin.

    Folyoyu çıkarmanın üstten görünümü
  10. Sarmanın üstündeki üzüm yapraklarını çıkarın ve atın. Bir ofset spatula kullanarak, sarmayı eşit bir tabaka halinde yavaşça bir tabağa aktarın. Tavada kalan sıvıyı ve kalan 1/4 bardak zeytinyağını gezdirin. Limon dilimleri ile servis yapın.

    Üzüm yapraklarını çıkarıp sarmayı tabağa aktaran iki resim kolajı

Notlar

İşleri hızlandırmak istiyorsanız, soğanı ince bir şekilde doğramak için bir mutfak robotu kullanabilirsiniz: yaklaşık 15 darbe kadar çekin. Aşırı karıştırmayın.

Çift konsantre domates salçası kullanıyorsanız 6 yemek kaşığı (90g) yerine 3 yemek kaşığı (45g) kullanın.

Kuş üzümü dolguya biraz tatlılık katar ancak her zaman kullanılmaz ve isteğe bağlıdır.

Salata çeviriciniz yoksa, üzüm yapraklarını 15 dakika boyunca bir kevgir içinde süzülmesini bekleyin, ardından bir mutfak havlusu üzerine koyun ve kuruması için yuvarlayın.

Asitlik renginin bozulmasına neden olabileceğinden, sarmayı pişirmek için kaplamasız alüminyum fırın tepsisi kullanmaktan kaçının; cam, paslanmaz veya yapışmaz malzemeler kabul edilebilir.

Yalancı sarma, yapıldığı gün servis edilebilse de, lezzeti ve dokusu en az 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra en iyi şekilde ortaya çıkar. Servis yapmadan önce yalancı sarmanın oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

 

Depolama

Yalancı sarma 5 gün önceden yapılıp hava almayan bir kapta buzdolabında saklanabilir. Kaplama ve servis yapmadan önce yalancı sarmanın oda sıcaklığına kadar yaklaşık 30 dakika ısınmasına izin verin.

Pirinç Dolması
Pirinç Dolması

About The Author

Bir yanıt yazın